Реклама / Ads

4| 6302 |21.03.2018

Р. Гълъбинов за Фрог: Много са фирмите - фантоми, които издават фалшиви данъчни фактури

.
Румен Гълъбинов
Голям брой търговци незаконно присвояват ДДС по търговски сделки, които са недействителни, като това става чрез фирми, които издават данъчни фактури, които са недействителни и на основание на които лица, занимаващи се с търговия, приспадат кредит за данък. Това заяви пред Фрогнюз финансистът Румен Гълъбинов по повод изнесените факти от БОЕЦ, че дължимото ДДС е станало 16 млрд. лв.

ДДС е най-важният приходоизточник в републиканския бюджет, като на него обикновено се залага да осигури над 40% от данъчните приходи. В България има много фирми - фантоми, които издават недействителни данъчни фактури, по които търговците приспадат данъчен кредит, а чрез прилагането на режима на обратно начисляване на ДДС може да се намали тази порочна практика. Методът на обратно начисляване на ДДС е добре познат в други европейски страни, понеже цялата търговия между данъчно задължени субекти в ЕС се основава на този модел. Прилагането на този режим не може да стане само чрез инициатива на дадена държава членка на ЕС, така че за да започне да използва режим на обратно начисляване на ДДС, България трябва да пусне запитване до Европейската комисия.

 

Режимът на обратно начисляване на ДДС е такъв метод, при които ДДС не е изискуем, както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява от неговия получател. В момента на данъчното събитие получателят на доставката също така получава правото на данъчен кредит по съответната доставка. Специфично изискване на тази мярка е получателят на доставката да бъде лице регистрирано по ЗДДС, а ако получателят не е лице регистрирано по ЗДДС, то тогава се прилага общият ред за облагане, при който данъкът е изискуем от доставчика. Режимът обаче предвижда данък да бъде удържан от получателя дори и в случаите, когато доставчикът не е регистрирано по ЗДДС лице, като тогава получателят също си самоначислява ДДС и не губи правото на данъчен кредит. Въвеждането на обратно начисляване на ДДС е с оглед намаляване на злоупотребите и поставяне на всички икономически агенти при равни условия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Най-много у нас са бежанците от Афганистан 0| 5079 |21.03.2018 . Диков пред Фрог: НАП огласиха стряскащ факт, отвратен съм, че големите медии не го отразиха 24| 63261 |20.03.2018 . Люба Кулезич пред Фрог: ДДС скандалът разкрива мащабите на геноцида срещу българите 9| 24195 |20.03.2018 . Учители събират стари дрехи за много бедни деца в Мировци 1| 5475 |20.03.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ