Реклама / Ads
10| 4567 |06.11.2014 НОВИНИ

Галъп : Страх създаде правителството

.
Първан Симеонов
По-неоптимистичният прочит на днешната ситуация показва, че поведението на политиците е по-скоро боязън, да не кажа откровен страх у цялата политическа прослойка, каза в интервю за БНР политологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.
 
Страх от наказателния вот на българите, страх от тежките икономически решения, които предстоят, страх от фрагментираната подкрепа в парламента, страх от това подкрепата да не се окаже основно от ДПС. Ако щете дори съставянето на това правителство се дължи на страх – на страха от нови избори. Ако има надежда, тя пак е в страха. Страхът от липсата на продължение, защото представете си, че и ако този управленски формат завърши като предходния – май не остават много опции.

Мисля си, че този кабинет ще се задържи известно време без особена яростна опозиция, защото дори тя знае, че това би било игра с огъня. И БСП, и ДПС ще бъдат опозиция, но ми се струва, че ще запазят благосклонния тон. Това една ли се отнася за „Атака“, която ще играе опонент на цялото политическо статукво, каза Симеонов. Случващото се днес дава една краткосрочна перспектива за стабилност, беше категоричен политологът. Страхът понякога е оздравителен, каза Симеонов и обясни, че не трябва да има страх при реформите.

Реформите водят до загуба на рейтинг. Във връзка с това един от дефектите на този кабинет може да се окаже основен негов ефект – той вероятно няма да тръгне с кой знае какъв рейтинг и това дава надеждата, че ще бъде по-предразположен към „черна работа“, коментира той. Според политическия анализатор правителството няма да има дълъг живот.

Ако това правителство действително се захване с тези проблеми, по всички правила то би следвало да изгори. В имиджов план, разбира се, като основната надежда ще бъде да изгори, за да свърши именно тези належащи неща. Втората причина е фрагментираният парламент. С осемпартиен парламент и с тези дялове в основните партии, винаги ще трябва да се търсят тематични коалиции, динамични мнозинства. Третата причина да се предвижда кратък живот е самият състав на правителството. То е сглобено от много противоречиви политически интереси и най-важното тук има страх от властта, каза Симеонов Най-голямото изкушение на този кабинет ще бъде отлагане на тежките решения чрез ново задлъжняване. Ако се стигне до такава ситуация, когато вместо кабинетът да ампутира болните места, всъщност подкупва населението например с програмата за саниране и новите магистрали, това няма да бъде дългосрочно добре за страната.

Боя се, че в момента Борисов е в жертвена позиция. Той няма комфорта на предната ситуация, в която управляваше с много по-удобно мнозинство и с повече народна любов. Сега е заложник на ситуацията, защото ще трябва да управлява, ако това управление трябва да е оздравително ще трябва да е тежко и непопулярно, добави Симеонов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4898 |29.10.2014 Янев: 5 ПГ се страхуват от истината за КТБ . 11| 5241 |28.10.2014 Страхил Ангелов: Последният пирон в ковчега на БСП - подкрепа на ГЕРБ . 10| 4342 |27.10.2014 А. Райчев: Борисов го е страх от провал, не от трудности . 9| 5937 |19.10.2014 Страхил Ангелов: Според БСП аз не ставам, нямам потенциал и съм нелоялен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads