Реклама / Ads
10| 4427 |29.02.2020 НОВИНИ

Гърция поиска извънредна среща на външните министри на ЕС

.
Гърция е поискала свикване на извънредна среща на външните министри на ЕС заради опасността от нова мигрантска вълна, след като Турция обяви, че вече няма да пречи на бежанците и мигрантите на своя територия да преминат в страните от Съюза, съобщава БТА.
 

Гръцкият външен министър Никос Дендиас е провел телефонен разговор с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, който в момента се намира в Хартум.

 

Дендиас е осведомил Борел за последните развития по миграционния въпрос и е поискал свикване на извънредно заседание на съвета на външните министри на ЕС, съобщават дипломатически източници. Според същите източници по-рано днес Дендиас е разговарял по телефона по същия въпрос с министрите на външните работи на Австрия, България и Северна Македония, а вчера - и с турския външен министър.

 

Вчера гръцкият министър на външните работи се е срещнал и с посланика на САЩ в Атина Джефри Пайът. След вчерашните опити на 4000 мигранти да пресекат границата с Гърция, където бяха отблъснати от гръцките сили за сигурност с употреба на сълзотворен газ, тази сутрин отново бяха наблюдавани стотици мигранти да се придвижват от турска към гръцката граница по река Еврос (Марица) с превозни средства и пеша, без да бъдат обезпокоявани от турските власти. На границата те остават блокирани зад телена ограда или на турския бряг на реката.

 

През цялата нощ мигрантите, които вчера се опитаха да влязат в Гърция, са останали от турска страна, изложени на силния дъжд, който падна в района. През нощта движението им е било наблюдавано от гръцките гранични власти и от служителите на Фронтекс с термокамери, а в морето - от засилените патрули на бреговата охрана. Действията на граничните служби са предотвратили влизането им на гръцка територия. Въпреки това отделни мигранти са били забелязани тази сутрин да се придвижват пеша в нивите от гръцка страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4661 |29.02.2020 Гърция отблъсна 4000 мигранти на границата си . 1| 4302 |29.02.2020 Стотици мигранти чакат да влязат в Европа на гранцата с Гърция . 1| 4140 |28.02.2020 БФС поиска карантина за ”Лудогорец” . 4| 5237 |28.02.2020 Проф. Чуков: Неприятности с бежанци за България могат да дойдат от Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads