Реклама / Ads
0| 2250 |11.04.2024 НОВИНИ

Гърция стартира "безплатни" почивки за туристите, които са избягали от горските пожари в Родос през 2023 г.

.
Ще има безплатни ваучери за туристите Източник: БГНЕС
До 25 000 туристи имат шанс да получат ваучери, с които да покрият едноседмичен престой в хотел като компенсация от гръцката страна заради провалени ексурзии миналата година. За да се случи това, се изискваше ново законодателство и преодоляване на огромната бюрократична тежест, но девет месеца след като горските пожари опустошиха Родос, Гърция стартира първите "безплатни" почивки за хилядите туристи, принудени да напуснат острова.
 

С решение, което служителите в туризма наричат първо в света, от тази седмица до 25 000 засегнати туристи ще имат право на обезщетение.

"Схемата е готова и функционира, както обеща министър-председателят", заяви пред "Гардиън" главният секретар на гръцкото министерство на туризма Мирон Флорис. "Това беше много сложен процес, не на последно място, според мен, защото сме първата страна в света, която прави това."

 

В рамките на програмата хората, които са отседнали в хотели, евакуирани заради пожарите през юли, ще могат да използват електронни ваучери на стойност до 500 евро, за да покрият разходите за настаняване за едноседмичен престой. Инициативата ще се проведе на два етапа: от днес до 31 май и от 1 октомври до 15 ноември.

 

Служителите в областта на туризма в Родос твърдят, че вече има голям интерес, като повече от 5 000 туристи са се записали в регистъра на бенефициентите на схемата. "Всеки, който е бил на почивка в районите, засегнати от пожарите, има право на това", казва Янис Папавасилиу, който ръководи Съюза на хотелиерите на острова. "Реакцията е много добра и ни казаха, че ще бъде още по-силна през есента."

 

Той заяви, че обезщетението ще отразява сумата, която клиентите първоначално са платили на туроператорите, и ще варира от 300 до 500 евро. "Тя ще се прилага само за хотели, но не и за частни места за настаняване от типа на Airbnb. В края на краищата Гърция изпълнява обещанието си да компенсира всички, които са загубили почивката си заради изменението на климата."

 

Дясноцентристкото правителство на страната, ръководено от Кириакос Мицотакис, обяви инициативата в предаването "Добро утро, Великобритания" по ITV в рамките на няколко дни, след като хиляди блокирани туристи бяха принудени да прекратят пътуванията си заради бушуващите горски пожари.

 

При посещението си на острова в понеделник Мицотакис, който разпореди масовата евакуация като превантивна мярка, заяви, че горските пожари неизбежно ще се увеличат в резултат на климатичната криза. "Цялото Средиземноморие е гореща точка за изменението на климата. Това, статистически погледнато, означава, че ще имаме повече пожари и вероятно повече наводнения", каза той на конференция, организирана в Родос от Европейската комисия за пътувания под подходящо заглавие: Туризмът в ЕС: Устойчивост в ерата на климатичната криза.

 

Най-важен е човешкият живот - каза гръцкият лидер. "Не беше лесно... да евакуираме 25 000 посетители, но го направихме безопасно и сме много горди от факта, че успяхме да се справим с тази криза, без да скърбим за човешкия живот."

 

Текстът е публикуван в Би Би Си

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2331 |11.04.2024 Борис Джонсън: Дайте на украинците това, от което имат нужда . 0| 2423 |11.04.2024 Lufthansa спира полети до Техеран . 24| 6634 |11.04.2024 Депутатът Радослав Рибарски от ПП-ДБ разкости договора с "Боташ", губим по 500 хил. долара всеки ден . 10| 2989 |11.04.2024 Борисов пак се заяжда с ПП-ДБ за похарчени много пари, Ананиев и Живко Коцев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads