Реклама / Ads
5| 4571 |05.10.2023 НОВИНИ

ГДБОП разби престъпна група, координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане

.
Източник: БГНЕС
ГДБОП разби престъпна група, координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане, съобщи БНР.
 

Данните от разследването демонстрират, че участниците в нея ежедневно се навъртали около болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти услугите си – а именно осигуряване на необходимото количество кръв. Когато получавали съгласие от близките те намирали донор със съответната кръвна група. Донорите в повечето случаи са били в затруднено финансово положение и нисък социален статус. След това даряващите кръв получавали и малка сума. 

 

След  осъщественото "донорство" от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор, информират от МВР.

 

Антимафиотите констатирали, че за осъществяването на престъпната схема организираната група "работела" с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца.

 

След събраната информация и доклад в Окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство.

 

През вчерашния ден са предприети процесуално-следствени действия по отношение на трима участници в престъпната схема – обиск в условията на неотложност и претърсвания на три адреса. Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, множество визитки с техните телефони, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона разпитани са свидетели.

 

След 24-часовото задържане на тримата участници в организираната престъпна група са повдигнати обвинения и им е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3302 |03.10.2023 Украинското разузнаване разби руска агентурна мрежа в Николаевска област . 0| 4473 |23.09.2023 Предстоят огледи на мястото край Гърмен, където вчера се разби селскостопанският хеликоптер . 7| 7004 |22.09.2023 Премиерът: Дано всички политици да разбират уроците от историята . 5| 3854 |20.09.2023 Руски изтребител Су-34 се разби в района на Воронеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads