Реклама / Ads
27| 14767 |30.08.2021 НОВИНИ

ДБ: Ще предложим на БСП да отложим срещата ни. Ако убедят ИТН за подкрепа, ще преосмислим червените линии

.
Ген. Атанас Атанасов Източник: стопкадър, БНТ
Днес проведохме много дълъг и задълбочен анализ относно поканата на БСП за разговори. Ние, независимо от разделителните червени линии със социалистите, сме готови на преговори за съставяне на правителство, но не виждаме предмет от тях, защото няма мнозинство. Утре ще отидем на срещата с БСП и ще им предложим тя да бъде отложена. Ако те успеят да убедят „Има такъв народ“ за подкрепа, ние сме готови да преосмислим нашите червени линии и да преговаряме за формиране на нов кабинет.
 

Това заяви по Българската национална телевизия съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов. Още при създаването на нашето обединение „Демократична България“ сме записали, че в политическа коалиция с БСП не можем да влезем, припомни той.

 

Рaзгoвoритe мeжду прeдcтaвитeлитe нa БCП и „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“ пo cъдбaтa нa трeтия мaндaт са насрочени зa утрe.

 

„Ние не искаме да участваме в предизборната кампания на БСП. Виждаме какво се случва днес на техните срещи - говори се за актуализация на бюджета, а не за правителство. Това за нас е предизборна кампания“, посочи той.

 

„Ние предложихме на президента да връчи третия мандат на най-малката политическа сила „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Няма ревност у нас, че третият мандат не ни е връчен. Цялото поведение на „Има такъв народ“ в парламента показа, че те не искат съставянето на редовно правителство“, коментира още той.

 

„За дългата ръка на ДПС мога да дам няколко примера. Нямаме правителство, но „Има такъв народ“ и ДПС заедно гласуваха за избор на нов директор на БНБ“, даде пример ген. Атанасов и попита: „Защо да сме виновни ние, че не се е съставил кабинет? Ние мандат не сме получавали. Мандатоносителят е отговорен за търсенето на подкрепа. На нас ни се сложи един кабинет на масата и се каза – подкрепяйте. Това е обидно. Ние дори не видяхме на живо кандидатите за министри. Когато търсиш подкрепа, трябва да убедиш останалите партии. Ако в едно следващо НС получим мандат, ще покажем преговорна култура. Не мисля, че в политиката нещата трябва да се правят на всяка цена. Трябва да се търси подкрепа, особено за съставяне на правителство“, категоричен бе той.

 

„Не чувстваме вина, че не е съставен редовен кабинет. Пак ще повторя, че ние мандат не сме получили. Готови сме да преговаряме, но Слави Трифонов излезе и каза, че няма да подкрепи БСП за третия мандат. Тогава за какво да преговаряме?“, попита съпредседателят на „Демократична България“.

 

„Ние сме солидна политическа сила и трябва да участваме със собствен кандидат на президентските избори“, изтъкна той.

 

Според него от икономическа гледна точка може би е правилно изборите да са 2 в 1, но така има опасност едните избори да пропаднат за сметка на другите. „Това е обща работа - на нас в парламента и на президента. Каквато я свършим, такава ще бъде“, добави ген. Атанас Атанасов.

 

Според него „цялото поведение на „Има такъв народ“ показваше, че те не искат да съставят правителство“.

 

„Когато искаш да събереш подкрепа, трябва да убедиш партньорите си, че това е съставът, който е способен да свърши работа и ще прокара определени политики“, поясни Атанасов и допълни, че при следващо Народно събрание, ако „Демократична България“ получи мандат, ще покаже на останалите по какъв начин трябва да се събере подкрепа.

 

„На всяка цена не може да се прави каквото и да е в политиката. Това е опърничавост. В политиката трябва да се търси подкрепа, да се събира подкрепа, за всяко едно действие, камо ли за съставяне на правителство“, каза още ген. Атанас Атанасов.

 

„Ако има единомишленици за определени политики в държавата, за промяна на България, те трябва да обединят своите усилия. И действията на Кирил Петков и Асен Василев към този момент са в правилната посока. Те получиха и обществена подкрепа. Ако имат желание да участват в реалната политика чрез своите действия, готови сме на партньорство“, коментира още той.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3189 |17.08.2021 Нинова след срещата с Радев: Ще започнем разговорите с партиите там, където спряха при първия мандат . 3| 3165 |11.08.2021 5 приоритета за Варна обединиха политическите сили. Срещата бе по инициатива на депутата от „БСП за България” Борислав Гуцанов . 8| 3972 |03.08.2021 Георги Свиленски след срещата с ИТН: Почувствахме се като уважаван партньор, предстои НС на БСП да вземе решение . 43| 11484 |03.08.2021 Христо Иванов: Не присъствах на срещата, защото няма да участвам в инсценировки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads