Реклама / Ads
7| 6078 |28.05.2020 НОВИНИ

Ген. Константин Попов: Модернизация на армията трябва да има

.
Ген. Константин Попов
Важният въпрос е, че доверието се рони. Трябва да бъдем внимателни и да не засягаме с груба ръка системите за сигурност. Модернизация на армията трябва. Дисбалансът след COVID-19 може да доведе до напрежение. Не можем да затрием една система за сметка на друга.
 

Това категорична заяви пред bTV ген. Константин Попов председател на Комисията по отбрана.

 

С това той повтори бетонната теза на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е непоклатим що се отнася до модернизацията на армията. Именно Каракачанов бе човекът, който няколко пъти категорично заяви, че епидемията от COVID-19 носи икономически последствия след себе си и всяка държава ще се справи различно с тях, което може да доведе до създаване на напрежение.

 

"Трябва да продължим да работим по модернизационните проекти. Имаше меморандум, който искаше спирането им. Това значи да се върнем години назад. Трябва да продължим да полагаме усилия - модернизация трябва", отсече ген. Попов.

 

Той коментира днешната новина за обособяването на военна зона много близо до границата между България и Турция. Това е станало с указ на турския президент Реджеп Ердоган, но целта на тази зона все още не е ясна. Тя ще бъде с обхват 20 кв. км.

 

"Доколкото имам информация тя е за изграждането на инфрактруктура, която вероятно е свързана с радиолокационни станции. Те ще увеличат възможностите на турските сили да наблюдават какво се случва в Черно море. Ако имаше нещо, насочено към нас, това място нямаше да бъде избрано. За съжаление Черно море все повече се милитаризира. Знаем усилията на Русия в тази посока. Вероятно това е отговорът на Турция на руското поведение. Доверието сякаш започна да изчезва, което предполага да се вложат повече средства за контрол - да сме по-сигурни какво правим", обясни председателят на Комисията по отбрана.

 

Той заяви, че е много вероятно във Варна да бъде създаден координационен център на НАТО, което е част от взимането на мерки, за да не се изпусне системата от контрол.

 

"Българската армия има бъдеще. Това е много важно. Градим. Можем много повече, можем и по-малко. Но има възходяща линия и няма как да не сме доволни", обясни ген. Попов.

По думите му факт е, че системата все още изпитва липса на човешки ресурс, но данните сочат, че има положителна тенденция - за пръв път от много години назначените са много повече от онези, които са напуснали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5634 |25.05.2020 Каракачанов непреклонен - модернизация на армията ще има . 3| 5218 |23.05.2020 Проф. Здравко Попов: Европа се оказа безсилна пред глобални заплахи и криза . 2| 5958 |23.05.2020 Константин Папазов: Дарението от Пеевски отива за болница, ако ФК ”Левски” събере 1,5 млн. лева . 13| 6223 |16.05.2020 Георги Попов: От Борисов не се иска нищо. Може да се откаже от акциите или да ги джироса на когото прецени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads