Реклама / Ads
2| 4384 |20.01.2015 НОВИНИ

Ген. Михов: Армията да подсили патрулите по границата

.
Ген. Михо Михов
Армията може да участва в охраната на границата по различни начини. Това дори е нейно задължение, тъй като в мирно време войската има ангажимент да се грижи за националната сигурност. Това становище изрази бургаският представител в парламента от АБВ и шеф на Кочисията по отбрана ген. Михо Михов.
 
Според него военните могат да участват в опазването на браздата с логистика, инженерни съоръжения, комуникации, а ако трябва и с подсилване на патрулите.

„Министерство на отбраната има техника за прокарване пътища, които сега са в окаяно състояние, което означава, че миграционните потоци по-лесно ще бъдат локализирани или насочвани, там където трябва да влязат. Комуникациите могат да бъдат въздушни – МВР има вертолети, но няма достатъчно подготвени пилоти, каквито все още има в армията. Това наблюдение на границата може да бъде системно. Ако се достигне до комуникация, която е радиорелейна, на пресечен терен тя не върви, но УКВ радиостанциите през въздуха могат да бъдат в реален мащаб на време. Един граничен полицай е подготвен да арестува цивилни лица, да не наруши международните правни норми, един военен не е подготвен за това, но с участието си в охраната, той ще има респектиращата функция. Армията може да помага без да строи войските отпред”, обясни позицията си Михов.

Очаква се засилване на миграционния натиск в началото на пролетта, като България вече се очертава като един от основните коридори на каналджиите. „Ако това се утвърди и от пролетта няма възпиращи действия, ако посланието е: „България е разграден двор”, става много опасно. Ние не сме нация, която е склонна да интегрира другите. Ролята на армията по границата е без тежко въоръжение да докаже, че този коридор е неработещ”, заяви Михов.

Депутатът от АБВ повдигна и въпроса за въвеждане на военно обучение на децата. Самият той обеща, че ще внесе за разглеждане текстове, свързани с военно образование в училища и университети.

Народният представител коментира и актуалната тема за предстоящите местни избори. Той обясни, че все още не е обсъждан въпросът дали партията ще издигне кандидат за кмет в Бургас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4388 |19.01.2015 Р. Петков: Армията не трябва да бъде държана в захарница . 1| 6134 |19.01.2015 Армията дава зилове и джипки на МВР . 11| 4497 |07.01.2015 Б. Ноев: Президентът не решава дали границата да се пази от армията . 0| 3922 |20.12.2014 Министър Ненчев: В армията има раздути и неефективни структури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads