Реклама / Ads
5| 4428 |12.09.2014 НОВИНИ

Генчо Начев: Парите за здраве няма да стигнат

.
Във всички случаи парите за здраве до края на годината няма да стигнат. За това алармира в сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“.
 

 

По думите му, дали ще се направи втора актуализация на бюджета на НЗОК или ще се направи друго – плащанията, които са през декември за дейност за ноември, да минат през следващата година, т.е. януари – и двата варианта са играни досега. Но при всички случаи парите няма да стигнат. „Сега не може да се каже точно колко пари са необходими, защото не се знае какви ще бъдат отчетите, т.е. колко болниците ще продължат да харчат. Но ако продължат в този темп, мисля че още 150 милиона няма да стигнат“, уточни проф. Генчо Начев.

На въпрос възможен ли е вариант, при който болниците да връщат пациенти, проф. Генчо Начев отговори, че не вярва, че такъв вариант е възможен. "Ние пак вървим след събитията. Ние чакаме да се създаде напрежение и тогава започваме да обсъждаме тези теми. Докато е сбъркан начинът на финансиране на болничната помощ, винаги ще има тези проблеми. Винаги ще има напрежение периодично – в средата и края на годината. И колкото и пари да има за здравеопазване, те ще потъват като каца без дъно“, убеден е професорът. Той е категоричен, че финансирането на болниците изначално е сбъркано. По неговите думи плащането чрез клинични пътеки е грешно, защото клиничните пътеки са инструмент за качество, а не инструмент за финансиране. В цените на пътеките са калкулирани само консумативи и медикаменти, а не са калкулирани вода, отопление, нито ток, нито труд.

„Това, че болниците са изцяло търговски дружества, означава, че те основно се издържат от дейността си и договорите си с касата. Оттук при тази недофинансираност и нереални пари на пътеките следващият елемент е, че се търси начин да се вземат повече пари от касата, което значи надписване или отчитане на случаи на дейност, която не е извършена“, обясни още проф. Генчо Начев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 5551 |06.09.2014 Вигенин: Парите за старта на кампанията даваме за тетрадки . 1| 5034 |03.09.2014 Парите от наркотици и жрици в БВП . 20| 5223 |02.09.2014 СОС алармира пред Фрог: Парите от паркирането отиват в полицията . 5| 4469 |25.08.2014 Външно: Парите за избори в чужбина са малко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads