Реклама / Ads
3| 5020 |09.09.2010 НОВИНИ

Гено е жена, Иванка мъж, детето им по-голямо от тях

.
Широко рекламираното от статистиката броене по интернет ще се превърне в пълен провал, ако НСИ не си оправи бързо бакиите в системата.
 
За първи път у нас се предвижда при официалното преброяване през март 2011 г. да се попълва анкетата по електронен път, без в дома ви да влиза някой, пише 24 часа в днешния си брой. Тази възможност бе тествана по време на т.нар. пробно преброяване. До 7 септември всеки можеше да попълни анкетата след регистрация на сайта https://iscensus2011.nsi.bg.

"24 часа" реши добронамерено да тества системата. От Националния статистически институт декларираха, че тя е защитена от хакери и има множество контроли, които не допускат измами при отговорите. Например, ако въведете несъществуващ адрес, системата ще предупреди, че такъв няма. Ако напишете фалшиво ЕГН, то нямало да бъде прието, защото всички били вкарани в базата данни. Целта била да не може някой недобронамерено да преброи друг. Затова и при регистрацията на сайта се искат важниданни като ЕГН и номер на лична карта.

Какво обаче се оказа в действителност?
Човек на "24 часа" успя успешно да се преброи като записа за свой баща жена, а за майка - мъж, при това и двамата по-малки от "детето". Бяха използвани реални ЕГН-та, но на други хора, които нямат нищо общо с попълващия анкетата. Така излиза, че няма никаква пречка да преброите за член на семейството си дори премиера Бойко Борисов, ако вземете ЕГН-то му например от регистъра ДАКСИ. Той, без да подозира, може да се окаже "баща" на стотици българи според статистиката. В момента системата за електронно броене на НСИ не допуска някой да въведе произволна комбинация от цифри за ЕГН, но приема всяка реална независимо с какво име. Тази защита явно не е достатъчна, защото истински ЕГН-та могат да се набавят от много места и така статистиката да бъде затрупана с фалшиви отговори.

Така, ако данните в приетото от системата на НСИ за успешно преброяване на човека на "24 часа" се вкарат в регистрите, ще излезе, че в България живее 34годишно дете с баща на 29 г., по пол жена, раждал 3 пъти, от каракачанската етническа група с майчин език гагаузки и бахайско вероизповедание. Майката на 32 г., освен че е мъж, пъке от Кот д'Ивоар, мюсюлманка шиитка, с чешко самосъзнание, неграмотна, но по професия е дипломатически куриер във фирма "Околовръстен път" ООД. Майчиният език на детето пък е китайски, а етническата група - херцеговска. Друг е въпросът, че такава дори няма, защото държавата е Босна и Херцеговина, но във възможните отговори статистиката ги е разделила на 2 групи по етнос - босненска и херцеговска. Реално в тази държава живеят бошнаци, сърби и хървати.

Но това може да се приеме и за техническа грешка или пък е от неграмотност, и лесно може да се оправи за анкетите през март догодина. Същото важи и за измислените от статистиците несъществуващи етнически групи "българомохамеданска", "американска", както и езиците африкански, македонски и пр. Има и абсурдни въпроси, на които трябва да отговарят всички момичета, родени преди 1 септември 1998 г. като колко живородени деца имат и кои от тях живеят в чужбина. Това означава, че за дете на 12 г. се предполага, че вече е раждало.

Всеки би се объркал и от неясните обяснения какво е домакинство и какво семейство и исканите данни за тях. Въпреки че системата допуска да преброите премиера за свой баща, тя не дава възможност например женен син да живее с майка си и баща си. Това обаче е съвсем реална ситуация от живота, защото има десетки изгонени от съпругите си мъже, които се връщат при родителите си, въпреки че юридически са в брак. За да живее обаче синът с майка си и баща си, системата иска задължително да се отбележи, че е неженен, за да приеме отговорите. (със съкращения от 24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5482 |03.09.2010 Крадци откриха труп на жена, изчезнала преди година . 0| 5337 |17.06.2010 Почина 23-годишна родилка, спасиха детето . 1| 8620 |14.06.2010 Почина детето на Серафим Бързаков . 0| 5214 |01.06.2010 Готвят нов закон за закрила на детето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads