Реклама / Ads
5| 3819 |27.10.2023 НОВИНИ

Георги Касчиев, енергиен експерт: Сроковете за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ са нереалистични

.
Георги Касчиев
За 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ смятам, че сроковете на правителството са твърде оптимистични и нереалистични. Tрябва голяма фирма да направи работния проект на централата, което иска много време, лицензирането на АЕЦ „Белене“ отне четири години, преди да бъде завършено. 4-5-6 години са необходими, преди изливането на бетона, след това следва строителството, така че 10 години е нереалистичен срок. Това заяви експертът Георги Касчиев пред Евронюз.
 

Решението е наложено от енергийната комисия, а всъщност най-добрите условия се постигат при търг за технология и доставчици. Можеше да се постигнат най-добрите условия, а при френски проект можеше да разчитаме, че ще се преработва отработеното гориво - което при сегашния проект липсва. Очертава се задънена улица, която не тревожи никого.


Казусът "Лукойл" е политически, убеден е Касчиев. Според него са нужни не революционни действия, а спокойна дипломация.


„Политиците трябва да разберат, че процесът е много деликатен чисто технически, не е лесно пренастройването на инсталациите, снабдяването с друг петрол е през Босфора, където се чака, не може да стане бързо“, съветва той.


Ето какво още каза експертът за зрителите на Euronews Bulgaria:


Предполагам, че "Лукойл" може да се възползват и те да окажат натиск. Политиците да бъдат по-неотстъпчиви - рафинерията могже да спре, да стане производствена авария.


Има взаимна зависимост и трябва да се действа умно и спокойно.


Защо не плащат? След като години наред не са плащали, естествено, че не искат.


Може да се преработва неруски петрол, да се докара близък до руския, но не е лесно, иска време, логистика, подписване на договори.


Без руски петрол ще бъде скъпо, защото той е по-евтин от останалите видове. Никой няма свободни количества.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11515 |27.10.2023 Що за държава сме? Кипнал самовар сутрин, след обед – в „колективния запад“ . 17| 7701 |27.10.2023 "Путин умря!" - Съобщение в руския телеграм канал General SVR . 23| 13002 |27.10.2023 Иван Костов: България е обект на хибридна агресия на Русия, но още не го осъзнава . 17| 7783 |27.10.2023 Министър Йоловски отговори на ИТН за опорочеността на вота: Хеш кодът бе показан на медиите, кодът е публичен и сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads