Реклама / Ads
44| 11739 |02.02.2014 НОВИНИ

Георги Коритаров: Първанов е монарх на лявото пространство в България

.
Вчерашното решение на НС на БСП да бъде снето политическо доверие от Георги Първанов и Румен Петков има историческа стойност.Тодор Живков и Милко Балев нямаха такъв устав и бяха изключени за интригантство. БСП да възстанови Живко и Балев в БСП. АБВ е илюстрация на тежка идейна криза на визията на БСП и цялата левица.
 

БСП не чете собствени документи, не чете политически материали, които са се раждали.Коритаров показа стенографски протокол от семинар на президента, предоставен му от един от близките съветници на бившия президент. От протокола става ясно, че още от началото на втория си президентски мандат на Първанов се разбаработва идеята, как да остане в политическото пространство и след края на мандата. В стенограмата има  текстове за култ към личността, за това как му е внушавано монархическо самочувствие, каза Коритаров.

Налице е особена демагогия,говори се с републикански категории, но целта е да се изграждат модели на мажоритарност и извеждане на една личност като водеща Г-н Първанов иска да е монарх на лявото пространство в България. Първанов и АБВ искат да са над лявото пространство. Това, че не искат да излизат от БСП е една двойственост. Той не иска да бъде лидер, а нещо като аятолах, нещо като духовен лидер, каза той и направи сравнение с нещата в ислямска република Иран.Използвайки националния престиж на президентската институция, той го превръща в личен, допълни Коритаров.

Разцеплението на БСП и АБВ е за  различна философия, на различно разбиране на това как функционира демокрацията, а не за социалистическата идея.
Калфин възпроизвежда линията на Путин в издигането на Калфин за президент през 2011.Това е разликата в разбирането на демокрацията.

Първанов трябва да обяви дали ще прави социалдемокрация. Освен това АБВ атакува един от законите на правовата държава. Неправителствена организация не може да прави политика и да участва в избори без да е регистрирана, каза Коритаров и се скара на младия водещ, че не е попитал за това Румен Петков в предаването си.

За разлика от Т. Живков образа и печалността с която Първанов ще излезе от историята е в това, че личното самочувствие и амбиции са надскочили реализма и чувството за републикански правила, смята журналистът.

Идеята на Плевнелиев за референдум дава една истинска европейска ценност на изборите - става въпрос за задължително гласуване, мажоритарен компанент и електронно гласуване.Това е разширяване на зоната за правене на политика, хората да се чустват пряко в правенето на политика. Ако референдумът бъде направен, то това ще е лакмусът дали България не трябва да има нова конституция, коментира президентското идея Коритаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5773 |01.02.2014 Жълт картон за Първанов и Петков на пленума на БСП . 48| 5762 |31.01.2014 Първанов: Ако референдумът се провали, вносителят да си подаде оставката . 19| 5575 |31.01.2014 Кадиев: Помирение между Първанов и Станишев? Трудно! . 18| 6480 |31.01.2014 Пуснаха залози за съдбата на Първанов и Петков. Виж коефициентите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads