Реклама / Ads
2| 4385 |03.12.2019 НОВИНИ

Икономистът Георги Вулджев: Подранил предизборен бюджет изготвиха управниците

.
Източник: БГНЕС
Когато се дават пари, всички са доволни. Въпросът е когато се окаже, че след 1-2 години няма откъде да ги вземем. Първата версия на бюджета беше изключително разюздана от гледна точка на харчове. След това я разюздиха още повече.
 

За мен това е предизборен бюджет, направен малко по-рано, защото от правителството най-вероятно осъзнават, че догодина няма да могат да направят същински предизборен бюджет и залагат много по-високи харчове сега, за да могат да си купят електорална подкрепа за изборите, които идват 2021-а.

 

Това каза за БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Бюджетът всъщност не е толкова балансиран и догодина това ще си проличи, смята той. 

 

Експертът коментира решението допълнителните пари за ръста на минималната пенсия от 1 юли да не бъдат записани и в държавния бюджет, а само в бюджета на НОИ. Според него това е направено, за да не отиде салдото „на минус“.

 

Настоящото балансиране на бюджета е „изключително крехко“ и е възможно "поради икономическата конюнктура и в крайна сметка поради подобни счетоводни трикове“, обясни икономистът.

 

„Притеснявам се, че в момента може да изглежда, че ги има ресурсите да се покрие този допълнителен разход, но се съмнявам дали след една година ситуацията ще е същата. Икономическата ситуация в момента се променя: в цяла Европа имаме забавяне на икономическия растеж. Това е нещо, което се случва и в България. Следващата година ще го усетим още по-остро. Данъчните постъпления и тези от осигуровки се съмнявам дали ще са толкова високи през следващата година. Виждам в това рецепта за набъбване дефицита на НОИ през 2021 г. и нататък, което, според мен, можеше да се избегне“, завърши Вулджев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6396 |02.12.2019 Георги Тошев: Стефан Данаилов си отиде щастлив, завеща ми архива си, за да разкажа още за него . 31| 17920 |01.12.2019 БНТ и Георги Любенов грозно изманипулираха бивш премиер и зрителите . 3| 4523 |22.11.2019 Адв. Емил Георгиев: В Русия защитници стават обвиняеми, после подсъдими и чао . 6| 4475 |21.11.2019 Педиатърът Елена Георгиева: Болестта уби детето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads