Реклама / Ads
3| 4676 |09.08.2015 НОВИНИ

Р. Георгиев: Сред върховните съдии има безделници, които нищо не правят

.
Най-важното е промяната на функциите на Висшия съдебен съвет, а не в промяната на състава му.
 

Правосъдието не бива да бъде парцелирано, не бива на квотен принцип и да отчита промените в партийното представителство, защото тогава започва да се лишава от смисъл. По този начин настъпва политизация на съдебната система. От това никой няма полза. Това каза за БНР следователят от Висшия съдебен съвет Румен Георгиев.

Провокацията към подкуп затова е инкриминирана, защото това е една симулативна борба с корупцията, под ударите на която могат да попаднат съвършено невинни хора, обясни следователят. Той заяви, че явното гласуване в повечето от съветите в други европейски държави преобладава:

Би следвало да се гласува тайно, защото иначе ще се получи - моят електорат срещу твоят електорат. Това наелектризиране и вътрешна конкуренция в магистратските среди е много неприятно.

 

Георгиев беше категоричен, че споровете около измененията на Конституцията далеч не са най-важното за осъществяването на съдебната реформа в България:

Анализът на това къде се намираме и къде искаме да отидем трябва да бъде съобразено с фактори като намаляването на населението и намаляването на държавните ресурси и очакванията на обществото - бързина и ефективност на правосъдието. Има съдии и прокурори, които смятат, че те са несправедливо натоварвани с работа, не им се осигурява справедливо кариерно израстване и обществото силно подценява техните усилия. Това означава, че те не са мотивирани в достатъчна степен да работят за обществото и държавата.

 

Голяма част от работещите в съдебната система няма да могат да бъдат издържани още дълго от държавата. Той обясни, че у нас върховните съдии са изключително много:

Ние имаме над 130 души Върховен касационен съд, имаме огромен Върховен административен съд. В много други страни върховните съдилища са от 7-9 или най-много 12 души. Това обаче не означава, че има безделници, които нищо не правят. Напротив, във Върховния съд съдиите са натоварени като в районен съд. Въпросът е дали тези съдии трябва да се занимава с толкова много дела.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4464 |07.08.2015 Италианската полиция арестува виновните за трагедията в Средиземно море . 18| 5943 |07.08.2015 Орешарски: Борисов се проваля в усвояване на евросредствата . 2| 6912 |01.08.2015 Среднощно меле между цигани и скинхедс на Женския пазар . 1| 6038 |31.07.2015 Местан: Звеното срещу корупция, е като вълкът да пее когато бях овчарче сред стадото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads