Реклама / Ads
18| 4730 |26.08.2009 НОВИНИ

ГЕРБ със звездно одобрение; БСП - на дъното

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Премиерът Бойко Борисов води в челната десятка на политиците, следва го президентът Георги Първанов, а лидерът на БСП Сергей Станишев заема фаталното 13 място. Еврокомисарката Меглена Кунева е четвърта; Даниел Вълчев също не е загубил ореола си.
 

ГЕРБ очевидно още изживява звездния си миг - всеки втори българин подкрепя новата управляваща партия, съобщава в днешния си брой 24 часа.

Премиерът Бойко Борисов чупи рекорда на царя в началото на мандата с 64% доверие и е номер едно в челната десетка на политиците. Това показва проучване на BBSS Gallup International месец и половина след парламентарните избори.

Обратното - БСП изживява една от големите си електорални кризи със своите 13,8 на сто симпатизанти през август. Еспремиерът Станишев обаче е загубил само 4% подкрепа в сравнение с юли и има 20% одобрение.

Сравнително стабилни са резултатите на ДПС и “Атака”, които по принцип са известни с твърдите си електорати. Под бариерата са парламентарно представените РЗС и Синята коалиция. НДСВ не надхвърля и процент, а Симеон Сакскобургготски е на опашката с доверие от 3%.

Кабинетът “Борисов” стартира с 43% доверие - доста повече от 27-те на сто одобряващи кабинета на тройната коалиция през септември 2005 г. и по-малко от резултата за правителствата на Иван Костов и на Симеон Сакскобурготски, които завършват първия си месец с по 51% доверие.

Президентът Георги Първанов (52%) е втори в челната десетка на политиците. От първия - премиера Борисов, го делят 12 на сто. Но месец и половина след изборите се е разделил само с 2% симпатизанти. Третата позиция е за вицепремиера Цветан Цветанов (47%). Неговата крачка нагоре се равнява на 26% повече симпатизанти за месец.

Еврокомисарката Меглена Кунева е четвърта по престиж в държавата
с 46 на сто подкрепа и 6% повече фенове за месец.

В челната десетка, макар и на пета позиция е Стефан Данаилов, когото поражението на БСП не е засегнало особено.

С близък резултат, но под неговия се класират наследникът му Вежди Рашидов (31%) и новият министър без портфейл Божидар Димитров (33%).

Финансовият министър Симеон Дянков е осми с 26 на сто симпатизанти, а деветото място си поделят министърката на образованието Йорданка Фандъкова и главният прокурор Борис Велчев
. Впрочем висшият представител на Темида е със значително подобрен рейтинг, който само за месец се е вдигнал с 9 пункта.

Ексминистърът на образованието Даниел Вълчев пък не е загубил ореола си на един от малкото побутнали напред образованието по време на мандата си - той е само на 1% дистанция от Фандъкова. Симпатизират му колкото и на външната министърка Румяна Желева - 22%.

Бившият премиер Станишев е 13-и
, плътно следван от Ивайло Калфин и лидера на “Атака” Волен Сидеров (по 19%).

Останалата част от новите министри събират между 6 и 14 на сто
, което е знак, че още не са набрали популярност. Министрите на спорта Свилен Нейков и на правосъдието Маргарита Попова са на 16-а позиция. А социалният министър Тотю Младенов, на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на енергетиката Трайчо Трайков, екоминистърката Нора Караджова и на транспорта Александър Цветков одобряват между 8 и 10 на сто от българите.

Здравният министър Божидар Нанев (7%) и на земеделието Мирослав Найденов (6%) са сред най-непопулярните лица от новия кабинета.

Подемът на ГЕРБ е съпроводен с бум на оптимистите, показват още данните. Само от юли до август обнадеждените, че бързо ще подобрят материалното си положение в следващите 12 месеца е скочил с безпрецедентните за последното десетилетие 36 пункта, завършва вестникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7168 |24.08.2009 Герберът Иван Колев прибрал с измами 20 млн. лв. . 4| 5908 |30.07.2009 Депутатите на ГЕРБ живеят по хотели . 7| 5649 |28.07.2009 ГЕРБ раздаде на всекиго по нещо . 3| 4946 |27.07.2009 ГЕРБ и РЗС се договорили още преди изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads