Реклама / Ads
11| 3945 |04.10.2023 НОВИНИ

Германия подкрепя България за Шенген

.
Източник: Twitter
Подкрепям изрично България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Германия ще се застъпва и занапред пред партньорите от ЕС за същото.
 

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в съвместна пресконференция с българския премиер Николай Денков в Берлин.


По-рано двамата лидери проведоха среща, на която обсъдиха теми, свързани с Шенген, Западните Балкани и войната в Украйна.

ФрогНюз припомня, че Европа многократно е изразявала становището си около готовността на София и Букурещ за присъединяване към Шенген. Двете държави обаче са блокирани от Нидерландия и Австрия. 

"Отношенията между Германия и България са превъзходни и многообразни и това сътрудничество ние днес искаме да задълбочим. Нашите икономически отношения са наистина много успешни. През последната година ние постигнахме търговски рекорд - 12 млрд. евро. Български продукти, особено доставките за нашата автомобилна индустрия, са в Германия особено търсени. Ние внасяме от България повече, отколкото изнасяме за България", каза германският канцлер, цитиран от БНТ.


По думите на Шолц България е надежден партньор както в ЕС, така и в НАТО, като това си е проличало при реакциите на руската агресия в Украйна.


"Ние работим много тясно един с друг, правителството в София категорично и ясно застана на страната на Украйна, за което изрично искам да Ви благодаря", обърна се Шолц към Денков.


Канцлерът отбеляза още, че Германия "наблюдава с интерес" реформите в съдебната система у нас, защото "правовата държава е едно от най-важните достижения в ЕС".


Денков и Шолц ще се срещнат отново през следващите дни, в рамките на заседанието на Европейската политическа общност и на неформалния Европейски съвет. Очаква се да се обсъди ситуацията в ЕС, Западните Балкани както и отношенията със съседите. Конфликтите между Азербайджан и Армения и между Сърбия и Косово също ще са на фокус.


"Заедно с канцлера сме единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници, да се помогне на държавите, които са под най-голям натиск, защото ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение няма да решат въпроса, просто ще го отлагат и преразпределят като проблем от една в друга държава", коментира Николай Денков.


Премиерът заяви, че всички страни от Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани като пълноправни европейски държави.


Германия е не само един от най-големите инвеститори в България, но и също така ние имаме изградени много стабилни връзки през годините в областта на науката, каза още Денков.


Нашите общи програми за развитие на дуалното образование в България са едни от най-успешните в образователната ни система. Германският бизнес се възползва от тях и много ни помага да развием качеството на образованието в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3995 |04.10.2023 ФИФА не пусна Русия в турнирите под своята егида . 12| 4287 |04.10.2023 Германия пуска ТЕЦ-овете през зимните месеци. После ще мисли за вредните емисии . 14| 7423 |04.10.2023 Божанков: Много бързо можем да защитим честта си, но на другия ден ще трябва да гласуваме важни неща. Плащаме цената си . 54| 13704 |04.10.2023 Проф. Евгений Дайнов: Миньорите искат да смучат пари, които не им дължим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads