Реклама / Ads
6| 23287 |25.04.2020 НОВИНИ

За героите на Фурманов, за фурмите от Емирствата и разфУрмироването на здравната ни система

.
Последните дни много мастило се изписа за скандалната сделка между България и ОАЕ, при която изнесохме огромно количество превъзходно българско агнешко месо и внесохме „медицински консумативи“ – индийски дезинфектанти с високо съдържание на метанол и незнайно защо - няколко тона фурми.
 

И къде е тук Фурманов? Ами в книгата му за Чапаев никъде не пише персонажите му да се дезинфекцират външно със спиртни напитки, но вътрешно… Ох, на дяда! Дори преди време медиите напоително ни информираха за летални случаи след консумация на подобни дезинфектанти в необятната Рус. Та както премиерът ни си говори често-често по телефона с Путин, да му предложи въпросните дезинфектанти за техния необятен пазар. Наследниците на Василий Иванич, Петка и Анка картечарката няма да останат недоволни…


И доколкото горните ми съждения са в сферата на фантазията, относно фурмите мога да споделя един мой тийнейджърски спомен от 60-те години на миналия век. Една вечер мой съсед в родното ми село, работещ в свинефермата, спря пред портата на дома си и понеже аз и още няколко малчугани ритахме топка, ни повика да помогнем за разтоварването на десетина ютени чувала с някакви твърди сушени плодове, каквито не бяхме виждали. Свършихме работа, той ни напълни шепите и джобовете на панталоните с такива плодове и ни каза, че са много вкусни, дори ни показа как се маха костилката. Наистина много сладки и вкусни бяха.


Нататък разбрахме, че това са фурми, че са внесени от някаква приятелска арабска държава, но понеже не отговаряли на БДС, докарали цели ремаркета от пристанище Варна до свинарниците на ТКЗС-тата из Добруджа. За храна на прасетата, разбира се! А предприемчиви мои съселяни веднага „приватизираха“ част от екзотичните и богати на захари плодове, като след подходяща обработка ги прекараха през кооперативния казан и след това ги изпиха във вид на… ракия. Помня, че по подобен начин се „оползотворяваше“ и кубинската меласа, която пък беше предназначена за подслаждане на сеното и сламата на чифтокопитните обитатели на кравефермата.


Така моите хитри съселяни, без да разбират твърде много от биохимия и физика, оползотворяваха арабските захарни плодове по формулата ФФДР: Фурми -> Ферментация -> Дестилация -> Ракия


Доста години след това в разговор с българин, сондьор в Либия, същият ме светна как нашенците си набавяли квалитетен твърд алкохол по горната формула в условията на сух режим в Либия от неизброимите наличности на фурми в приятелската нам държава. С помощта на проста тенджера под налягане. Стига да не ги хванат, че по онова време за такава дейност наказанието беше само смърт.


Силно се надявам днешните наши фурми от ОАЕ да не бъдат оползотворени по подобен начин, защото голяма част от целокупното ни население без това е на границата за увреждане на черния дроб поради масовото домашно „дезинфекциране“ срещи коронования вирус и трудно би издържала едно такова допълнително и яко претоварване. За да не настъпи наистина разфУрмироване на здравната ни система и болните от цироза да станат повече от заразените с COVID-19!

 

Митко Ганев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5380 |15.04.2020 Журналист: Фурмите от Дубай за медицинския персонал ли ще са или за болните от КОВИД-а? . 6| 4430 |26.12.2019 Карадайъ от Тюркян чешма: Героите ни направиха възможно днес да си честитим Байрам и Коледа . 2| 3894 |02.10.2019 Предстои приватизация на ферибота „Героите на Одеса” . 19| 7164 |07.11.2017 Близнашки: Страшно е героите на криминалната приватизация да налагат волята си в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads