Реклама / Ads
10| 3973 |17.07.2023 НОВИНИ

Гешев мисли за местните избори. Изведнъж провидя, че държавата се управлява от задна седалка

.
Само няколко месеца, след като бе отстранен от поста си на главен прокурор и броени седмици, след като даде заявка за влизане в политиката с проекта си “Справедливост за България”, Иван Гешев започна да говори като истински политик и се оказа, че изведнъж е провидял как държавата се управлява през задната седалка на джипове. Вероятностите са две - или преди не е знаел за това (което говори лошо за професионалните му качества) или е знаел, но не е действал (което говори лошо и за него като личност). Произведе обаче новина и оправда спекулациите - че мисли да участва в местните избори.
 

"Никоя прокуратура и никой главен прокурор в света не могат да се преборят с корупцията и с кражбите, когато корупцията и кражбите са държавна политика. Няма как да постигнеш резултати за справедливост, когато политиците, които реално управляват страната, и икономическите кръгове зад тях воюват и не искат да има справедливост. Когато МВР не разкрива престъпления, а воюва с прокуратурата. Когато парламентът променя закони в интерес на олигарсите", каза Иван Гешев в новото си амплоа, но познатия си стил в ефира на Българското национално радио. 

 

"Няма справедливост, защото политиците, освен че са некомпетентни, корумпирани, зависими, създават съзнателно некачествени закони и се опитват да контролират съдебната власт по начин, че да могат да продължат да крадат", посочи още бившият обвинител №1 на държавата, който бе отстранен от поста си на фона на куп обвинения за използване на прокуратурата като бухалка срещу неудобни, саморазправа и държане на дела на трупчета. 

 

Едно от тях е разследването за “БарселонаГейт”. Именно него коментира и самият Гешев. По думите му това е една от причините за неговото отстраняване.

 

"И бях отстранен в нарушение на закона и Конституцията, докато летя със самолет, за да дам информация на Европейския парламент. Това го направиха партиите "политически боклук", които контролират ВСС. В юридически смисъл случилото се е прецедент и безобразие. Ако е вярно, че не съм си свършил работата, че съм зависил от някоя партия, още щях да съм главен прокурор. След като съм отстранен, значи съм си вършил работата", смята Гешев. 

 

Контекстът обаче е малко по-различен. Отстраняването му и развитието по “БарселонаГейт” не протекоха точно по този начин. ФрогНюз припомня, че след предполагаемия атентат срещу тогавашния главен прокурор заместникът му Борислав Боби Сарафов излезе и отправи срещу него куп обвинения, включително и за протакане на разследването по “БарселонаГейт”. Междувременно поиска и освобождаването на Гешев от поста главен прокурор, внесени бяха подобни искания във Висшия съдебен съвет. Тъкмо тогава прокуратурата изведнъж се задейства по казуса, стана ясно, че най-сетне са били преведени документите, изпратени от други държави. Разпитани бяха ключови свидетели, сред които Валентин Златев и Ивайла Бакалова. Гешев внесе и искане в Народното събрание за отнемането имунитета на Бойко Борисов.

 

Не се изключва вероятността бившият главен прокурор да е направил опит да спаси поста си, но той да не се е увенчал с успех. 

 

Пред Българското национално радио бившият главен прокурор подчерта още, че през последните години трите вида власти - в нарушение на принципа на разделение, са се слели, а целта под идеите за реформи, справедливост, европейски ценности и промени в Конституцията, е само една - прокуратурата и съдът да бъдат овладени. 

 

За "Справедливост за България" той посочи, че е родолюбиво, патриотично, консервативно движение с цел - България да бъде отново силна. 


"Няма да разчитаме на олигарси. Нямаме финансиране. Ще направим сметка, за да могат нашите съмишленици да ни помогнат. Съмишленици са тези, които вярват в България. Ще се доверя на хора, които в името на България, са готови да поемат риск".  


Той поясни, че се обмисля под каква форма "Справедливост за България" може да се яви на местните избори. Още преди политическият проект на Гешев да стане реалност се спекулираше, че тогавашният главен прокурор има апетит към политиката. След като напусна прокуратурата и поиска да бъде освободен като магистрат, още по-усилено се заговори за “творческите му планове”. Появи се и тезата, че е напълно възможно Гешев да обмисля участие още на местните избори през есента. 

 

"Няма да разчитаме на олигарси. Нямаме финансиране. Ще направим сметка, за да могат нашите съмишленици да ни помогнат. Съмишленици са тези, които вярват в България. Ще се доверя на хора, които в името на България, са готови да поемат риск".  


Той поясни, че се обмисля под каква форма "Справедливост за България" може да се яви на местните избори. 

 

"Нямам амбиции към кметски пост. Имам амбиция да помогна на държавата да се възстанови, да се върне надеждата на хората". 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5863 |14.07.2023 Само Гешев е отсядал в Регентската къща всеки ден в поредни месеци . 2| 2768 |14.07.2023 Работната група на Сарафов разкри сериозни нарушения по преписки във ВКП, докато Гешев е бил главен прокурор . 2| 2634 |12.07.2023 Министър Цоков: Резултатите от матурата след 12 клас не са по-лоши от миналата година, но се мисли за промени . 9| 11208 |10.07.2023 Гешев прекратил делото срещу огромния заем, отпуснат от ББР на Румен Гайтански - Вълка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads