Реклама / Ads
6| 4094 |22.10.2015 НОВИНИ

Гяуров и Хаджигенов: Има проблем при охраняването на границата ни

.
МВР не успява да опази границата ни, смятат бившият шеф на Националното разузнаване Димо Гяуров и адвокат Николай Хаджигенов. В студиото на ТВ7 двамата коментираха усложнената ситуация заради мигрантите, които преминават през нашата страна, и реакциите на кризата в Европа. Според тях обаче не бежанците са проблемът, а насаждането на страхове у хората.
 

Именно в този контекст Димо Гяуров коментира бунтът в Радомир, където  хората протестират срещу настаняването на бежанци в бившите казарми в града.

 

"Не искаме чужденци. Това са най-старите казарми на Балканите. Сега всичко ще се разруши и ще ни превърнат в гореща точка", заявиха протестиращите.

 

"Въобще не е ставала дума за настаняването на бежанци. Блъскат се опасни сгради, които се саморарзушават", поясниха от общината.  Според Димо Гяуров това е предизборна акция. Някой се опитва да събори кмета, каза той.

 

С мнението му се съгласи и адвокат Николай Хаджигенов. Според него съвсем целенасочено някой си играе със страховете на хората, отбеляза адвокат Хаджигенов.

 

Двамата коментираха и случая край Средец, където при спирането на 54-ма незаконно преминаващи границата ни мигранти един от тях бе убит.

 

Всеки един полицай има право да използва оръжие, стига да е по описаните разпоредби. Аз в случая не знам дали са спазени разпоредбите. Затова няма да си позволя да кажа дали полицаят е виновен или невинен. Това ще каже разследването. Трябва да се направи комплексна експертиза, която ще докаже има ли следи от рикошет и т.н. В момента се налага ние да спекулираме, което не е правилно, коментира Гяуров.

 

Виновен или невинен е въпрос, на който ще остане само съдът, каза от своя страна адвокат Хаджигенов. Имаме труп, имаме полицай, който е използвал оръжието си, имаме МВР, чиито твърдения се опровергават от прокуратурата. Служителите на МВР имат право да използват оръжие при абсолютна необходимост - това означава заплаха за живота. Такава заплаха не съществува, не е доказана. Затова можем да направим извод, че оръжието е използвано не по правилата. Проблемът не са бежанците или мигрантите. Проблемът е в нашето МВР. Как никой не обърна внимание, че МВР лъже всеки ден и Прокуратурата го опровергава, категоричен бе адвокат Хаджигенов.

 

Аз напълно съм съгласен, че съставът на МВР е неподготвен да употреби оръжие, но законът допуска използване на оръжие и за предотвратяване на противоправно действие. Аз не знам обаче дали има такова, намеси се Гяуров.

Според него Европа не е права, че Европа трябва да преглътне този, по думите на някои европейски лидери, нормален процес, какъвто е миграцията.  Европа не трябваше да допусне въобще да тръгнат такива лодки. Слабостта на лидерите доведе до това, което се случва. Тези лидери можеха да предотвратят всичко това като създадат тази зона за сигурност, за която само се говори. Тогава щеше да се спази онзи принцип бежанците да се държат близо до собствената си територия, посочи ДимоГяуров.

 

Границата ни не се пази добре е очевиден факт, е менинето на Гяуров и Хаджигенов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7167 |19.10.2015 Адв. Хаджигенов: Журналистите са по-ефективни от МВР и прокуратурата . 2| 4582 |08.10.2015 Проф. Мирчев и кандидати за общински съветници обсъдиха проблеми на таксиметровите шофьори . 35| 11228 |08.10.2015 Димо Гяуров: Путин направи Обама за смях, разбива НАТО . 8| 4539 |06.10.2015 Д. Стойнев: Загиваме, ако не решим проблемът с ВЕИ-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads