Реклама / Ads
0| 4543 |31.01.2024 НОВИНИ

„Гладиатор на бурята“: Русия използва полутаен батальон от „свирепи щурмоваци“ от бивши затворници

.
Гладиатори
От есента на 2022 г. руската армия набира пленници за войната в Украйна, те комплектуват щурмови части в най-трудните участъци на фронта. Дори сред такива бойци има елит - батальон със специални сили, състоящ се от няколкостотин каторжници, предимно неженени и с боен опит от предишни войни. Те се наричат ​​"гладиатори" в чест на опозорения бивш генерал от 58-ма армия с позивна "Спартак".
 

Въпреки „престижния“ статут, батальонът се командва от бивш полицай, осъден за брутално убийство, а процентът на оцеляване на войниците в някои роти не надвишава 40%.


Изследователският проект "Система" разказва как е възникнал батальон "Гладиатор" и защо скоро няма да остане нищо от него.


"Лека нощ, мои любими гладиатори, любими хора, роднини, едно семейство." Така започва публикуваното през юли 2023 г. аудиопослание на отстранения командващ 58-а общовойскова армия от ЮВО на ВС на Русия генерал-майор Иван Попов с позивна „Спартак“ . Той адресира съобщението до "своите войници" - военнослужещите от 58-ма армия.


Със спокоен тон Попов каза, че е бил отстранен от командване, след като изразил оплаквания срещу висшето ръководство на армията. Той очерта "проблемни въпроси", които според него трябва да бъдат решени. Според Американския институт за изучаване на войната (ISW) Попов е изпаднал в немилост, защото е докладвал на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов за необходимостта от ротация на войниците. Скоро генерал-майорът е изпратен като „един от лидерите“ в Сирия.


Неслучайно монологът на Попов започва с призив към „гладиаторите“. Така "Спартак" нарича бойците от 58-ма армия, която ръководи, включително щурмовици от полусекретния батальон "Гладиатор на бурята".


Storm Gladiator не е единствената формация на щурмоваци, съставена от бивши затворници. Бойците от „Буря Z” подписаха договор с Министерството на отбраната до септември 2023 г., а „Буря V” - от септември. "Гладиатор" се отличава от другите "Бури" по това, че гордо носи статута на специални сили.


„Гладиатор е част от специалните сили“, казва един от бойците на формацията пред „Система“.В документите , които редакцията прегледа, „Щурмовият гладиатор” е обозначен като отряд или батальон със специални сили, среща се и съкращението „ОБСН” (отделен батальон със специални сили). Фактът, че в по-късни документи обозначението "отряд" е променено на "батальон", може да показва постепенното разширяване на Гладиатора. Обикновено един батальон се състои от няколко роти, а числеността му варира от 300 до 1 хил. души.

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4003 |31.01.2024 Борел: Украйна се нуждае от още боеприпаси . 1| 3968 |31.01.2024 Тагарев ще обсъди с военни министри в Брюксел помощта за Украйна . 0| 3962 |31.01.2024 КНСБ: Издръжката на човек в България е скочила със 17% през 2023 г. . 10| 4250 |31.01.2024 Евгений Кънев: Крайнодесните и Кремъл разчитат с мръсната вода да изхвърлим и най-красивото дете на демокрацията - ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads