Реклама / Ads
1| 4964 |07.06.2009 НОВИНИ

Гласът на българските политици

.
Зарадвах се на слънчевия ден. Казах си, че в такъв ден не може да не се случат хубави неща за България. Това каза днес водачът на листата на ГЕРБ за европейски парламент Румяна Желева.
 

Убедена европейка съм. Смятам, че българите заслужават по-високи доходи, по-добро образование и здравеопазване, изтъкна Желева след като гласува в 16-то основно училище "Райко Жинзифов" в кв. "Надежда".

"Избирателната активност този път е по-висока, значи успяхме да мотивираме повече хора за европейското членство на България и за практическте ползи от него", каза Желева. В отговор на въпроса дали ГЕРБ е успяла да мобилизира достатъчно хора да гласуват, Желева каза, че партията е продължила да прави това, което две години са правили нейните евродепутати - да говорят на хората за практическата полза от членството на страната ни в ЕС. Тя изрази разочарованието си, защото според нея кампанията е била съпроводена с черен пиар срещу партията и охулването й. Резултатите не закъсняха - днес валят информации за опорочаване на изборите, каза Желева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че се радва, че са на първо място, въпреки огромните манипулации, черния пиар, лъжите и измамите, които хората на Станишев пускаха през медиите.
За радост хората не се подведоха. Така че очаквано ги победихме, добави още той.

"Надяваме се, че на следващите избори много по-категорично ще победим".

Изборите се направиха през лятото, в два различни месеца и е нормално да има ниска избирателна активност, коментира още Бойко Борисов.

Той каза, че ще смята, че партията е победила, едва когато успее да промени нещо в България и определи изборите за депутати в Европейския парламент като "първото полувреме на мач, в който можем да изгоним тройната коалиция".

Очаквахме по-висока избирателна активност днес и призовавам на следващия вот тя да е факт. Обезпокоително е, че въпреки взетите административни мерки от всички формации имаше редица нарушения, каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Премиерът Сергей Станишев използва правото си на вот в Националното музикално училище „Любомир Пипков". Министър-председателят коментира, че навсякъде в Европа дебатите са често и национални, защото европейските институции понякога изглеждат отдалечени от ежедневието на хората.

Значително по-висока избирателна активност за парламентарните избори прогнозира лидерът на ДПС Ахмед Доган, след като използва правото си на вот. По думите му градусът на сегашните избори е по-висок в сравнение с предишните избори за евродепутати.
"Следващият мандат на ЕП е от голямо значение и за Европа, и за България. За Европа този мандат е важен от гледна точка на съответни корекции на параметрите за финансова стабилност, устойчиво развитие. За разлика от предишните европейски избори сега се чувства един по-висок градус, може би няколко градуса, но в действителност по-висок градус. Това ми дава основание да мисля, че българският избирател вече е наясно какво представлява в най-обща форма ЕС, не съм убеден, че това е достатъчно. Българският избирател все още неглижирано приема евроидеята, еврореалностите, предимно свързва ЕС с еврофондовете и това е естествено. За националния вот активността ще бъде значително по-голяма. Много съм впечатлен от младежите. Те са осъзнали като вътрешна потребност евроидеята и това ми дава енергия и много голям оптимизъм", каза Доган.

За възстановяване на доверието на Европа към България каза, че е гласувал лидерът на ДСБ Иван Костов.
„Гласувах, това е най-големият приоритет, загубеното доверие да се възстанови отново. Това може да стане, само ако се въведат европейските правила и се спазват. Тези избори са особено важни, дори по-важни от следващите, защото на България от всички страни се казва, че е много далече от европейските стандарти за прилагане на закона. Това е най-голямата слабост на страната.", допълни Костов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза, че за втори път днес подават ръка на ГЕРБ. Проблем според него са разпилените гласове. За доста малки партии гласуваха много хора.

Според Димитров днешните избори са първата стъпка към смяната на управлението в страната ни.

Лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев гласува в 17-та секция в родния си град Сандански.
"Гласувах срещу политическата мафия", каза Янев веднага след като упражни конституционното си право. Той се надява, че този път българите ще дадат ясен знак за промяна-солидна, истинска, за да се премахне политическият фалш. "За нас е много важно гражданите да осъзнаят, че е време да се рестартира системата", заяви Яне Янев.

Димитър Абаджиев пък прогнозира, че ще имат представител в ЕП, според техните анализи. "По важно е, че получихме една добра подкрепа, което е показателно и за следващите избори", добави Абаджиев.

Волен Сидеров каза, че разполага с данни, според които в цялата държава се извършва огромно купуване на гласове. Той обясни, че в схемата участват абсолютно всички политически партии, освен "Атака". Сидеров изрази очакванията си, че "Атака" ще получи повече гласове отколкото ДПС. Според лидерът на "Атака" е крайно време да последват сериозни наказания за купуването на гласове, тъй като по думите на Сидеров това престъпление се извършва навсякъде в страната.

"Аз гласувах за това България да не бъде турска провинция, гласувах за това да спрем фесовете. Смятам, че е крайно време България да бъде българска, да бъде европейска православна държава и да се спре с турцизирането й", каза той след като даде гласа си.

"Всички хора, които се колебаят дали днес да отидат да гласуват и си мислят, че е много горещо или нещо друго, просто ги моля да си помислят колко много десетилетия подред България всъщност нямаше право на избор. Колко много хора си потрошиха нервите, а някои - кокалите, въобще им мина животът в стремежа един ден в България да може да има свободни избори. Ако не за друго, просто е обида към паметта на предците да имаш възможността да гласуваш свободно и да не го правиш. В крайна сметка няма по какъв друг начин да наказваш тези, които не ти харесват, освен по този. Защото другото - негласуването, е всъщност само затвърждаваш властта им. Аз съм го казвал много пъти, че колкото повече отвратени от политиката има, толкова повече стават отвратителните в политиката. Едни студенти ми казаха онзи ден един много хубав лаф: Лошите политици се избират от добри граждани, които не ходят да гласуват". Това каза Любен Дилов-син от коалиция „Напред", който даде своя вот за Европарламента в избирателна секция номер 15 в столичния квартал „Младост".

Красимир Каракачанов, съпредседател на Коалиция „Напред", заяви: „Пожелавам повече хора да излязат, защото в края на краищата един път на пет години избираме Европейски парламент. Европейският парламент взима решения, които касаят всеки едни от нас като гражданин. Така че не е без значение дали на тези избори ще си останеш вкъщи или ще подкрепиш който и да е кандидат за евродепутати. Всеки трябва да има своята граждаска и национално отговорна позиция."

„Изборите за ЕП показват, че ни е грижа какво се случва в Европа и че Европа я е грижа за нас, каза еврокомисарят Меглена Кунева, водач на листата на НДСВ. Като цяло избирателната активност в ЕС е сравнително ниска - 46 на сто, но тя се покачва в три от новоприетите страни - Литва, Естония и България, което ме радва, допълни Кунева. Според нея резултатите за НДСВ не са сензационни. Това е нормален изборен процес, в който хората решават кого да изберат. Повече ме интересува в какъв ЕП отиват 17-те български евродепутати, посочи Меглена Кунева. Тя приема вота като оценка за работата й като еврокомисар през последните две години и половина.

"Лидер" не са участвали в купуването на гласове, заяви бинзнесменът Христо Ковачки. Той отхвърли обвиненията, че партията е постигнала изненадващия резултат, според който "Лидер" влиза с един депутат в ЕП заради купуване на гласове. Той обаче заяви, че лично е ходили и молил неговите подчинени да имат вяра в "Лидер" и да гласуват за тях. Ковачки допълни, че този резулат не е постигнат само заради неговите работници, а главно заради огорчението на народа от предишните управляващи. Той каза още, че "Лидер" ще се бори за поне 20 места на предстоящите национални избори.
"За партия "Българска социалдемокрация" евровотът е генерална репетиция за парламентарните избори", каза лидерът на партията и кандидат за евродепутат Александър Томов. Възмутени сме от масовото купуване на гласове, коментира той. Томов посочи, че имат сведения за купуване на гласове от 70-80 общини. По думите му най-много сигнали за купуване на гласове от партията имат за БСП, ДПС и "Лидер".

"Днешните избори са вот за тежестта на България в Европейския съюз". Това заяви президентът Георги Първанов, след като гласува заедно със съпругата си Зорка. Първанов обаче допълни, че е очаквал по-европейски дебат по време на кампанията. По думите му акцентът по традиция е паднал върху националните проблеми, което я е превърнало в своеобразна генерална репетиция за изборите за национален парламент.

Според Георги Първанов най-важното е българските представители в Европейския парламент да сформират „национален отбор от евродепутати, които са в състояние да участват активно по всички теми от дневния ред на Европейския съюз".

Държавният глава подчерта, че евродепутатите трябва да вземат отношение по промяната на Европейския съюз. Според него ниската избирателна активност би означавала, че партиите не са си свършили работата добре: „Отдавна доверието в партиите е паднало и неизбежно това ще се отразява на всеки следващ избор".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6471 |04.06.2009 Доган, Сакскобургготски, Костов били сред най-крадливите политици на България . 1| 4752 |03.06.2009 Кризата топи печалбата на българските банки . 0| 5460 |29.05.2009 Българските стоки поевтиняват . 15| 5047 |27.05.2009 Европа иска съд за корумпираните политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads