Реклама / Ads
8| 5281 |21.01.2014 НОВИНИ

ЕП гласува доклада за Македония

.
Андрей Ковачев
Разочарованието на много граждани на Република Македония от липсата на напредък към членство в Европейския съюз е разбираемо, коментира българският евродепутат Андрей Ковачев.
 

Комисията по външни работи на Европейския парламент гласува днес доклада по напредъка на Република Македония. Приети бяха голяма част от предложенията на Андрей Ковачев, който е ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП/ГЕРБ/.
 

Текстът на одобрения доклад гласи, че Европейският парламент "отново изразява своето притеснение относно употребата на исторически аргументи в настоящия дебат със съседите и отново призовава за съвместни отбелязвания на общи исторически събития и личности". "Изпълнението на тази препоръка е ключово за подобряването на добросъседските отношения и за подписването на споразумение между София и Скопие", коментира за Фрогнюз Андрей Ковачев. Според него, "разочарованието на много граждани на Република Македония от липсата на напредък към членство в Европейския съюз е разбираемо. Така е, защото Скопие чете избирателно препоръките на Брюксел". Ковачев, който е заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП,  е категоричен, че гражданите на Република Македония трябва да търсят вината за липсата на начало на преговори за членство в своите управляващи.
 

Друг текст, предложен от българския евродепутат, поощрява усилията на Скопие да получи достъп до архивите на бившите югославски комунистически тайни служби и да включи разузнаването и контра-разузнаването в съществуващия вече процес на осветляване на комунистическото минало, което е било изградено на анти-българска основа. Ковачев смята, че именно тези служби са основно отговорни за сегашните проблеми между София и Скопие.
 

На вчерашното обсъждане на доклада той заяви, че най-голямото препятствие пред подобряването на отношенията между България и Република Македония е "нежеланието на правителството на Никола Груевски да подпише двустранно споразумение с България, почиващо на съвместната декларация от 1999г., подписана от тогавашните министър-председатели Костов и Георгиевски". Очаква се  резолюцията за напредъка на Република Македония да се приеме окончателно на пленарната сесия в Страсбург в края на февруари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5452 |11.01.2014 Докладал: България може да е център на енергетиката в Европа . 8| 6292 |10.01.2014 Книги за българщината в Македония в Брюксел . 3| 5316 |27.12.2013 ГЕРБ предлага бонуси за гласуващи? . 21| 7409 |24.12.2013 "Бугарско-грчка соработка" безпокои комшиите в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads