Реклама / Ads
5| 2635 |24.04.2024 НОВИНИ

Главчев - външен министър: Oтново се срамуваме от лицето на България навън

.
Димитър Главчев Източник: БГНЕС
На Габриел не дадоха, но с Главчев ГЕРБ и ДПС се разбраха да съчетава премиерския пост с функцията на външен министър. Така международната политика и дипломатическите отношения на България са оставени в ръцете на чиновник с нулев опит и компетенции. 
 

Бившият шеф на Сметната палата е счетоводител, който говори и не разбира нито един чужд език. Главоломно се гмуркаме обратно в ерата “Чуя ли конграчулейшън, Борисов, не слушам нататък.” И ако не беше смешно, щеше да изцяло и само трагично, защото на карта е заложена не само репутацията на страната ни, която чувствително се повиши след Денков и Габриел начело. Чудовищно опасно е, че в тази сложна геополитическа обстановка залог на болните амбиции на ГЕРБ-ДПС е и националната сигурност на страната ни. 


България е в преговори за еврозоната и за сухопътния Шенген - дълги процеси, по които беше отбелязан голям напредък в последните няколко месеца. Това означава, че и министърът на външните работи, и премиерът, ще имат допълнителен огромен обем от работа. В същото време премиерът не може да участва на част от европейските формати и механизми и държавата трябва да се представлява от външен министър. 


Неслучайно, още когато Мария Габриел поиска да бъде едновременно министър-председател и външен министър след (неслучилата се) ротация, беше пределно ясно, че съвместяването на двете функции е практически невъзможно. Въпреки че самата Габриел е направо академик във външната политика в сравнение с Главчев. За справка - в света има само три държави с премиери и външни министри едновременно - Фиджи, Самоа и Катар. 


Решението служебният премиер да поеме и външно министерство предизвика бурни подигравки в интернет. Наред с десетките карикатури и мемета, заваляха и предложения към Главчев да се кандидатира и за свободната позиция за патриарх, както и за шеф на БФС, след бурното недоволство от Гонзо. 


Остава въпросът с кого ще съгласува външната си политика служебният кабинет на Главчев, особено след напускането и на съветника по външна политика Плугчиева. С проруския президент ли? Защото парламент няма да има до изборите. А се досещаме, че неофициално нещата ще се съгласуват с ГЕРБ-ДПС. Истината е, че монопол на ГЕРБ-ДПС във външната политика е катастрофа за България, като имаме предвид, че чужденците не са нито вчерашни, нито глупави. Пременените като големи евроатлантици са в много сериозен дефицит на доверие, особено сега, когато светът зорко следи развитието на разкритията около “Турски поток”, от които става все по-кристално ясно колко обвързани са те с реализирането на руските енергийни и икономически интереси в Европа. С Главчев начело на МВнР обаче няма и да се доближат до евроатлантическо изпиране.

 

Николай Петров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2408 |24.04.2024 Асен Василев в комисията: Стефан и Марин Димитрови не са посещавали Министерство на финансите (ОБНОВЕНА) . 2| 2302 |24.04.2024 Първан Симеонов - кой губи и кой печели от партиите на изборите? . 1| 2694 |24.04.2024 Разследват съпругата на испанския премиер Педро Санчес по подозрение в търговия с влияние и корупция . 2| 10532 |24.04.2024 Станислав Попдончев: Възможните дати за въвеждане на еврото са или 1 март, или 1 юли 2025 г

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads