Реклама / Ads
54| 10785 |10.09.2014 НОВИНИ

Главсекът на МВР урежда свои хора, вместо да напусне

.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров урежда свои хора на високи и добре платени постове във ведомството. За да не бие на очи и да изглежда всичко редовно, той прави това чрез поредица от структурни реформи, съобщиха за Фрог нюз източници от ведомството.
 

В момента цялото миистерство се тресе от скандал във връзка със създаването на нова дирекция „Оперативна дежурна част”, подчинена директно на Светлозар Лазаров. Както вече Фрог писа допреди два месеца ОДЧ е била сектор в рамките на друга важна дирекция „Координация и информационно-аналитична дейност”, известна повече като КИАД. Според източници от сградата на ул. „Шести септември” идеята за новото преструктуриране дошла от трима души - бившият шеф на ведомството Цветлин Йовчев, Светлозар Лазаров и началникът на звеното Венцислав Димитров. Твърди се, че през последната година той станал особено „гъст” с ръководството и в замяна на това  му обезпечили шеметно израстване в кариерата. Така от сектор, звеното „прескочило” стъпалото отдел и се окичило с табела „дирекция”.

 

Автоматично с това заплатата на Димитров скочила с близо 500 лв., твърдят от МВР. До промяната в ОДЧ работели 20 души-10 дежурни, които се въртели на смени и 10 шофьори, обслужващи шефовете на ведомството. Любопитното е, че  за да се оправдае новия статут, в дирекцията били измислени 6 нови сектора, по 4 човека във всеки - един началник, телефонист и по двама шофьори. Най-изненадващото е, че след като престоява на поста около месец Димитров решил  на 8 септември да се пенсионира при новите условия. Негови колеги твърдят, че той  взел не 20 допълнителни заплати като обезщетение, както се полагат по закон, а 30, при това изчислени върху новото възнаграждение.  Това в числено измерение означава около 70 000 лв. „Казват ни, че дупката в буджета е огромна и в края на годината няма дори да има пари за заплати на полицаите. А на това какво му се вика!? Източване на буджета?!”, възмутиха са служителите пред Фрог. Според запознати причината Венцислав Димитров да вземе такова голямо обезщетение е абсурдния факт, че не е ползвал отпуски, които се равняват на 10 години. Именно за това той получил и 10 заплати  бонус.

 

Има данни, че в момента дори си уреждал държавен пост в Националната служба са охрана. Служители на МВР подозират, че цялата врътка е била направена, за да може Венцислав Димитров да се облагодетелства. Избързал веднага да се пенсионира, защото не се знаело дали след изборите  полежениeто щяло да е същото. Твърди се, че новият вътрешен министър Йордан Бакалов нямал пръст в тази история. От пресцентъра на МВР все още не са отговорили какво е наложило да се прибегне до въпросните структурни и кадрови промени. Фрог продължава търпеливо да очаква становището на ведомството.

 

Преди няколко дни Светлозар Лазаров даде зелена светлина на поредния абсурден пиар в МВР. Става дума за решението 500 пътни полицаи да излязат по софийските улици за първия учебен ден. Всички експерти приеха с насмешка тази "превантивна" мярка, тъй като се оказва, че българските деца загиват основно докато се возят в автомобили, а не докато пресичат или карат колело.  

 

Освен това надали има човек на земното кълбо, който да вярва, че масовата поява на ченгетата за един ден „на светло” ще реши проблемите на пътя и ще запази живи хлапетата.  Преди половин година Лазаров шашна обществото с друга подобна инициатива. Пред десетки камери и фотоапарати, предварително подредени под строй, той пусна тежко въоръжени коли на жандармерията да се борят по селата с битовата престъпност. Месец по-късно тихомълком си ги прибра обратно, след което гордо заяви, че сигналите за престъпления са намалели с 0,6%. За същата показност Лазаров се готвеше и по време на трагичната акция в Лясковец. Там обаче се разиграха необмислени ходове, заради които загина един командос, а четирима бяха ранени. Твърди се, че цялата истина за Лясковец тепърва ще излезе наяве и няма как на виновните да им се размине.  Редовите ченгета с болка споделят, че за съжаление главният секретар  Светлозар Лазаров вече  си е извоювал съществено място в най-тъмната история на МВР, но въпреки това няма смелост да си попаде оставката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4594 |26.08.2014 Проверете дали някоя партия не си е „присвоила” подписа ви . 17| 5540 |22.08.2014 Главсекът на МВР хвали безмислена и скъпа ограда с Турция . 18| 5257 |11.07.2014 БНБ: Вложителите на КТБ ще разполагат със своите средства . 60| 16064 |13.06.2014 Пеевски атакува Цв. Василев със "свои" прокурори и ченгета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads