Реклама / Ads
3| 5667 |18.10.2010 НОВИНИ

Гневни съдят парното за сметки от 15 до 8000 лв.

.
Надписана сметка за парно дори само с 15 лева кара вече българина да даде на съд топлофикацията си.
 

Всякакви - и бедни, и богати - се тълпят в адвокатските кантори, пише 24 часа. Има и искове за начислени сметки от по 7-8 хиляди лева. Най-често към Темида се обръщат хора, които трябва да плащат огромни суми за необитаеми жилища, които фактически не се отопляват. Те или не са декларирали навреме, че не живеят там, или пък не са осигурили достъп за отчитане на топломерите. В такъв случай изходът е само един - съд, казват адвокатите. Според тях наредбата за топлоснабдяване противоречи на европейските директиви, тъй като изисква от хората да плащат лихви на базата не на действителни, а на прогнозни сметки. Вече има заведени такива дела в Страсбург, казват наши юристи.

Съдят парното за яки сметки в празно жилище

Българинът води дела срещу топлофикацията и оспорва сметки от 15 лв. до 7-8 хиляди лева, съобщиха столични адвокати. Пред техните кантори отново се оформят опашки за дела срещу парното. Сред недоволните имало социално слаби, но и бизнесмени със завидно финансово положение. Най-често абонатите се оплакват, че им е начислена повече топлина, отколкото са ползвали. На опашката за дела били и хора, които изобщо не ползват услугата, но въпреки това дължат стотици или хиляди левове. Въпреки че уредите на радиаторите им показвали нулево потребление, дружеството им начислява максималната мощност, която може да излъчи уредът, плюс 10%. Причината - не са декларирали навреме, че не живеят в жилището, и не са осигурили достъп за отчитане на топломерите. Според адвокати тези хора могат да постигнат анулиране на високите такси само ако се обърнат към съда. Именно това били и делата, които гражданите печелят най-често.

Наредбите на столичното парно поставят съседите в неловки ситуации един към друг. В редакцията позвъни успешен бизнесмен, който обясни, че е получил огромни сметки за парно в столичното си жилище, в което семейството му не живее от 3 години. След като отишъл при топлинния си счетоводител, човекът бил посъветван или да плати сумата, или да обиколи съседите си с искане да се подпишат, че той не живее там. Дотук добре. "Трябва обаче да им обясните, че слагайки този подпис, те ще плащат по около 20 лв. повече месечно", посъветвал топлинният счетоводител. "Това е абсурдно, по-добре е да си платя и тази година сумата, отколкото да се смразя с комшиите", коментира човекът.

Семейство от София успява да спечели дело, в което съдът постановява, че топлофикацията неправомерно се е снабдила с изпълнителен лист за неплатени сметки. Като купували новото жилище през 90-те години, хората отказват да сключат договор с дружеството (по тогава действащата наредба правоотношенията започват след молба за включване в топлопреносната мрежа). Нещо повече - изрично заявили, че не желаят през дома им да минават тръбите на дружеството.

Въпреки това се оказало, че на тяхно име е открита служебна партида, по която започва начисляването на сметки. "Софийският районен съд отсъди, че те не следва да плащат, тъй като не са абонати на "Топлофикация", но и до днес партидата им не е закрита", обясни адвокат Радомир Доросиев. Според юристи наредбата за топлоснабдяване открива възможност на потребителите да се крадат като "бесни", като допуска те сами да определят дали потребената от тях топла вода да се начислява на база, или по показателите на водомера. Така столичанин избрал първия вариант и вързал тръбата с топла вода към подовото си отопление. Съседите му месеци наред плащат стотиците хиляди литри вода, които се изливали денонощно в тоалетната му, докато се разкрие измамата. От дружеството глобили с 200 лв. хитреца, но отказали да сторнират сметките на съседите му.

На парно в момента са над 500 000 българи. В София в срок сметките си плащат 70 на сто от абонатите. Софийското парно има несъбрани вземания за 250 млн. лв. и тази година е завело в съда 12 хил. искови молби. В Пловдив редовно плащат половината от клиентите. Срещу длъжници са заведени 1976 дела. В Бургас разчитат на фирма за събиране на вземанията. Оттам предложиха да се даде възможност на абонатите да избират дали да имат топломери, или не. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5082 |13.10.2010 Съдят българин за кражба на самоличност в САЩ . 12| 4668 |12.10.2010 Дянков взриви социалния диалог, синдикатите гневни . 11| 4707 |12.10.2010 Колекционери гневни на Рашидов, излизат на протест . 9| 5434 |04.10.2010 Полицаите гневни, искат промени от кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads