Реклама / Ads
6| 5351 |05.01.2011 НОВИНИ

Грабежите в софийско продължават

.
Набезите на имоти в села край София продължават със страшна сила. Само за ден криминалистите от районните управления на Ботевград, Своге, Елин Пелин и Сливница успяха да разкрият девет взломни кражби.
 

В Ботевградско са заловени авторите на шест кражби в село Новачене. Софиянка се оплакала в местното районно, че е разбито мазето на къщата й. Оттам липсвали домашна ракия, инструменти и зимнина. В хода на предприетите оперативни действия, ченгетата научили, че 33-годишния К.В. от Новачене продавал крадени вещи и носел у дома си зимнина.
Междувременно постъпил сигнал от друг софиянец, че имотът му в селото е обиран на два пъти през декември. Откраднати били водопроводни кранове, батерии, покривна ламарина и инструменти. Въпросният К.В. е бил привикан в полицията, след което и задържан. Извършен е обиск в дома му. Там са открити и повечето от откраднатите вещи, които не успял да разпродаде.

Оказало се, че К.В. действал в съучастие с 21-годишния Р.В. също от Новачене. Двамата признали за още три взломни кражби от къщи, извършени по изключително вандалски начин. Бандитите рязали ел. инсталацията, къртели умивалници, трошили имуществото, което не успявали да завлекат. Набезите си извършвали в късните часове на деня, на смрачаване – между 15:00 и 19:00 часа. Откраднатото товарили в ръчна количка. Двамата крадци са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Те са добри познайници на МВР. Р.В. е криминално проявен, осъждан за грабеж, а К.В. за различни кражби. Продължава документирането на престъпната им дейност.

В Своге пък полицаи спипаха 20-годишния М.Я от село Зимевица, който разбил катинар на входната врата на сградата на РПК. Оттам отмъкнал метални съдове и елементи и други вещи. При обиск в дома му откраднатото е открито и иззето. Собственичка на къща в село Долна Малина пък се оплакала в районното на Елин Пелин, че от началото на декември не е посещавала имота си и къщата й е разбита. Липсвала техника и посуда за около 1000 лева. В хода на разследването криминалисти много бързо стигнали до извършителя – стария познайник на полицията Е.Р. на 46 години от село Априлово. При обиск в дома му полицаите открили част от откраднатото имущество. Е.Р., известен за кражби, е задържан с полицейска мярка за 24 часа.

От полицията в Сливница също разкриха домова кражба, извършена през януари миналата година. След допълнителна информация, в домовете на криминално проявените Л.Д. на 26 години и М.Н. на 51 години е предприет обиск и са открити вещи, отмъкнати от тях по време на набега. М.Н. е задържан за 24 часа, а съучастникът му се издирва. За случая е уведомена местната районна прокуратура.

Вчера шефът на Областната дирекция на МВР в София главен инспектор Николай Николов, препоръча хората, които имат възможност, да навестяват по-често имотите си, и когато констатират случай на взлом в тяхната вила, незабавно да уведомяват районното управление. „Ние със своите специализирани операции и с превенцията, която извършваме, за да имаме по-бърза и точна информация, за да може да предприемаме и предохранителни мерки, а и мерки по разкриване на извършителите. Имаме доста задържани, но и имаме доста намерени вещи. Например в районното управление в Костинброд имаме един микробус и един автомобил с вещи. Чрез електронните медии призовахме хората, които са потърпевши от такъв вид престъпление, да се обадят и да разпознаят вещите си, но за жалост активността на гражданите беше много малка. Ние имаме сума вещи в РПУ – Костинброд, които са без собственик”, коментира гл. инспектор Николов, визирайки случая от края на миналата година, когато костинбродската полиция успя да хване двама бандити обрали около 40 вили в района.

Николов коментира, че най-често се крадат метали. „Като пример – при една специализирана операция в районното управление в Своге задържахме един служител на „Гранична полиция” с двама съучастници. Те бяха с една УАЗ-ка, пълна с метали. Същите признаха за 30 разбити вили, които показаха. След като продължихме процесуално-следствените действия, установихме, че с личната карта на служителя на „Гранична полиция” на различни пунктове в София и областта са продадени 6 тона желязо и цветни метали”, разказа директорът на ОД МВР – София. Той подчерта, че има увеличаване на конвенционалната престъпност, но все още не е ясно дали това се дължи на кризата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5108 |21.09.2010 Два земни труса в Софийско . 2| 4902 |18.08.2010 Коте се заклещи в софийското метро . 1| 5225 |22.04.2010 Похитените от пирати българи живи, преговорите продължават . 7| 5070 |28.09.2009 Борисов: Преговорите за АЕЦ Белене продължават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads