Реклама / Ads
12| 4778 |04.01.2012 НОВИНИ

Градим нова лудница

.
д-р Стефан Константинов
В момента софийската лудница се помещава в осем сгради в Курило, строени през 1949 г.
 

За първи път от 30 г. държавата ще строи нова болница. В нея ще се премести столичната психиатрия. Новината за строежа съобщил за “Труд” здравният министър д-р Стефан Константинов. Потърсени от екипа ни негови бивши колеги и лекари коментираха, че начинанието е похвално, защото и те самите не помнят откога не е вдигана нова държавна лечебница. “Не мога да повярвам, че ще се преместим в цивилизована сграда! Знаете ли колко писма и до кого ли не съм писала през годините, но без резултат”, каза директорката на психиатрията д-р Цветеслава Гълъбова.

 

Директорката на психиатрията в Курило д-р Гълъбова, която е на поста от 18 г, побърза да добави, че това е най-големият подарък за екипа й и болните за Нова година. Защото лечебното заведение е в трагично състояние. През последните 6 години то бе наводнявано 3 пъти, като през 2005-а се стигна до евакуиране на пациентите. Причината е, че болницата се намира върху най-ниското място в Софийското поле. От водата и обитаването стените са напукани и с мухъл. А надписите “Министерство на народното здраве” върху одеялата и завивките показват колко стари са те.

 

Последното становище на строителни експерти е, че сградите на психиатрията в Курило са негодни и опасни за здравето. “Те не могат да се реновират, защото някои са на гредоред, а стените на всички здания са 2 пъти по-тънки, защото са предвидени да се ползват като складове”, добави д-р Гълъбова. “Строежът на болницата ще е сред приоритетите ми за тази година. Пари ще се осигурят от перото за капиталови разходи”, обясни здравният министър. Градежът е съгласуван с премиера Бойко Борисов, който е дал зелена светлина.

 

В психиатрията “Св. Иван Рилски” в Курило се приемат всички изпаднали в остри състояния столичани, а много други периодично получават медикаментозно лечение и наблюдение. Болницата разполага със 150 легла и 35 в дневния стационар.

“Помолихме д-р Константинов, ако ще се местим, сградата да е на комуникативномясто. Защото сега сме далеч от белия свят, което противоречи на всички европейски препоръки”, добави д-р Гълъбова. Второто желание на екипа й е новата болница да е близо до друга многопрофилна, защото често пациентите са и със съпътстващи заболявания, за които няма как да се погрижат психиатрите.

 

Последният лансиран пред обществото проект за нова държавна болница е от времето на бившия здравен министър доц. Божидар Финков от кабинета “Сакскобургготски”. През 2002 г. бе решено с кредит от 40 млн. евро, който да отпусне австрийското правителство, да се двигнат нова детска и инфекциозна болница. Но проектът така си и остана на хартия. В паметниците пък са се превърнали 2-те сгради на територията на Александровска болница, чийто строеж бе започнат през 70-те години на миналия век, спомниха си вчера лекари от съседните лечебни заведения. Двете здания трябваше да са за детска и вътрешна клиника. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6274 |30.08.2011 Слоганът "Градим" най-много прилягал на София след България . 2| 5519 |18.04.2011 Прибраха в лудница изнасилвача от Смолян . 4| 4961 |05.04.2010 Лудницата към София се завръща . 8| 4689 |01.04.2010 Лудница по автогарите, печалби за транспортните фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads