Реклама / Ads
1| 2966 |23.02.2023 НОВИНИ

Граждани протестират срещу застрояване в столичния кв. ”Мусагеница”

.
Инвестиционно намерение за строеж на 35-метрова сграда притеснява жителите на столичния квартал ”Мусагеница”, съобщава БНТ.
 

Хората са недоволни, защото смятат, че ще им бъде отнет пешеходният достъп до градския транспорт, а и голяма част от дърветата в района ще бъдат унищожени.

Теренът е станал частна собственост на Петьо Блъсков, а преди това е бил предназначен за зелени площи. На мястото има изкопани дупки за основа на строеж, като някои от хората твърдят, че доскоро периметърът е бил и заграден.

 

"От 2018 г. водим съдебна битка срещу фамилията Блъскови и на първа инстанция спечелихме делото, но ВАС го върна да се гледа от друг състав и това дело продължава все още. Следващото заседание е на 29-ти май тази година. Искаме да питаме как като още няма решение на съда, той си позволява да копае дупки и да вдига огради", коментира Александър.


За ограждането на собствен имот с мрежа не се изисква разрешение за строеж, но превръщането на въпросния терен от общински в частен не е в съзвучие с обществения интерес, коментира кметът на район "Студентски" Петко Горанов. По думите му части от спорния терен са продадени през 2004 и 2012г.

 

"Тогава се е случило противоречие между функциите на местната власт и обществения интерес, защото вместо тук да се изгради парково пространство, е са продадени тези три имота, след това през 2018 г. с решение на общинския съвет е одобрен план за застрояване. Според мен няма как законът да бъде спазен и общественият интерес да бъде съхранен.", каза Горанов.


В своя позиция Петьо Блъсков пише, че и трите имота попадат в подробен устройствен план, той е надлежно одобрени от общинския съвет, а всички съдебни производства, засягащи споменатите имоти са приключили в негова ползва с влезли в сила решения на Административен съд - София-град и ВАС. Жителите на "Мусагеница" обаче твърдят, че делата не са приключили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3074 |22.02.2023 Общински съветници от БСП ще подкрепят граждански протест срещу презастрояването . 0| 3124 |19.02.2023 Граждани на опашка, за да поставят цветя пред паметника на Васил Левски в София . 4| 3123 |16.02.2023 Патриарх Неофит ще бъде почетен гражданин на Кюстендил . 2| 3047 |15.02.2023 Удължиха срока на временна закрила за украинските граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads