Реклама / Ads
16| 5320 |08.08.2014 НОВИНИ

РБ и гражданско сдружение спират „Южен поток”

.
Две жалби на Реформаторския блок и на сдружение „ Гражданска лига на България” до ВАС оспорват изграждането на проекта „Южен поток”. Това информираха от регионалното министерство. Жалбите са заведени в 14 часа днес. Те оспорват както законосъобразността на издаденото разрешение за строеж, така и предварителното му изпълнение.
 

 

В съобщението на институцията се обяснавма следното:

 

Във връзка с повишения обществен интерес към въпроса евентуални бъдещи действия на министъра на регионалното развитие относно издаденото разрешително за строеж на подобекти по газопровода „Южен поток“,  пресцентърът на МРР информира следното:

 

Съгласно действащото законодателство министърът на регионалното развитие не може да отмени сам издаденото разрешение за строеж за подобекти на „Преносен газопровод Южен поток“. Според разпоредбата на чл. 214а от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дори и в хипотезата на подадена жалба, министърът на регионалното развитие няма законови правомощия да преразгледа въпроса и да оттегли сам издадения акт.  Тази теза е застъпена и в установената съдебна практика на Върховния административен съд. Общата норма на чл. 91, ал. 1 от АПК, която дава възможност  административният орган  при подадена жалба да преразгледа въпроса и да оттегли сам оспорения акт, е неприложима по отношение на издадени разрешения за строеж. Оттук следва, че ако министърът на регионалното развитие издаде заповед по чл. 91, ал. 1 от АПК, тя би била нищожна.

 

Разрешенията за строеж на министъра могат да бъдат обжалвани относно тяхната законосъобразност от заинтересованите лица само пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародването им в Държавен вестник чрез Министерството на регионалното развитие. Това е предвидено в чл.149, ал.4 от ЗУТ. В случай, че в този срок бъде подадена жалба срещу издаденото разрешение, единственият компетентен орган да се произнесе по нея е Върховният административен съд. В хода на съдебното производство съдът преценява дали жалбата е подадена в законоустановения срок, дали е от заинтересувано лице и дали е основателна. Срещу разрешителното за строеж може да бъде подаден и протест от прокурор. Това е предвидено в чл. 215, ал. 3 от ЗУТ.

Законът предвижда също, че допуснатото предварително изпълнение на акта може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ВАС.

 

Припомняме, че на 31 юли 2014 г. по заявление № АУ – 22-36/13/21.07.2014г. от Валентин Станчев, пълномощник на Владимир Инков и Игор Елкин, изпълнителни директори на „Южен поток- България“ АД, във връзка с реализиране на проект „Преносен газопровод “Южен поток” на територията на Република България” министърът на регионалното развитие е издал Разрешение за строеж № РС – 49/31.07.2014г. за подобекти от газопровода Южен поток.

Разрешението за строеж е публикувано на интернет -страницата на Министерството на регионалното развитие и е обнародвано в Държавен вестник, бр.64/05.08.2014г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4674 |07.08.2014 Захариева: Това е правителство на експерти на гражданското общество . 85| 5126 |05.08.2014 Плевнелиев: Истинският герой е гражданското общество . 26| 14013 |30.05.2014 Синът на Лютви Местан спец по конспиративни теории . 0| 5737 |30.05.2014 Спират движението на "Лъвов мост" и "Мария Луиза" от 4 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads