Реклама / Ads
5| 3969 |24.10.2023 НОВИНИ

Гутериш осъди нарушенията на международното право в Газа, настоя за хуманитарно примирие

.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш Източник: БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди очевидните според него нарушения на хуманитарното право в Газа пред Съвета за сигурност, настоявайки за ”незабавно хуманитарно прекратяване на огъня” във войната между Израел и ”Хамас”, съобщи Франс прес.
 

"Дълбоко съм загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право, които наблюдаваме в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен конфликт не стои над международното хуманитарно право", категоричен бе той, без да споменава Израел. "За да се облекчи огромното страдание, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен начин и да се улесни освобождаването на заложниците, повтарям призива си за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня", коментира той пред министри и дипломати от десетки държави, събрали се в централата на ООН.

 

От събота насам международната помощ пристига на части през Египет, но според ООН тя е крайно недостатъчна за тази малка и бедна територия, бомбардирана от Израел след кървавото нападение на Хамас на 7 октомври. "Това е капка в океана на нуждите", алармира Антонио Гутериш пред препълнената зала на Съвета за сигурност. "Нещо повече, запасите от гориво на ООН в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще бъде ново бедствие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, болниците нямат електричество, а водата не може да се пречиства и изпомпва."

 

"Дори в този момент на тежка и непосредствена опасност, не трябва да забравяме единствената реалистична основа за траен мир и стабилност: решение с две държави", добави генералният секретар.

 

Подготвяйки се за сухопътно нахлуване в Газа, израелската армия засили през последните дни ударите си по палестинския анклав. От нападението на 7 октомври досега в Израел са убити повече от 1400 души, а около 220 души са взети за заложници. Организацията "Хамас", която контролира Газа, обяви днес, че загиналите от началото на войната са най-малко 5791 души, включително 2360 деца.

 

"Господин генерален секретар, на кой свят живеете?", попита в отговор израелският външен министър Ели Коен след речта на Гутериш. "Без съмнение не е нашият", добави той, показвайки снимки от нападенията на "Хамас" срещу цивилни граждани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4028 |11.10.2023 Адв. Емил Георгиев, “Правосъдие за всеки”: Парламентът трябва да контролира служебните правителства . 3| 4306 |09.10.2023 Подадохме документи за второто плащане по ПВУ. Чакаме 1,4 млрд. лв. за ЖП транспорт, енергетика, правосъдие . 9| 4147 |07.10.2023 Акад. Денков категорично осъди терористичните атаки на „Хамас” над Израел . 0| 3859 |03.10.2023 ВКС осъди Пеньо Мангъров на 12 години затвор за отвличане и изнасилване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads