Реклама / Ads
1| 4839 |10.12.2014 НОВИНИ

Н. Хаджигенов пред Фрог: Във ВСС има 2-3-ма читави хора и те са от съдиите

.
Николай Хаджигенов
Крайно време беше да се реагира по този начин. Това каза пред Фрог нюз адвокат Николай Хаджигенов по повод писмото на съдиите до ВСС, с което искат да бъде отстранен председателя Владимира Янева и нейните заместници.
 
От много време казвам, че правосъдието у нас се крепи на личните качества и на това, че малцина съдии знаят и правят това, което трябва, за да има правосъдие. За съжаление ще повторя, че те са малцина. През последните две години, макар и много трудно и бавно забелязвам, че се създава гражданско общество. Това важи и за съда. Всички разбраха, че могат да ни мачкат един по един. Но когато сме заедно и много, то няма как да ни смачкат. Убеден съм, че рано или късно съдебната реформа ще бъде факт. Че няма да я направи това правителство е съвсем друг факт. Но тя трябва да се случи, защото румънците, с които ни сравняват по неясни причини, са ни прескочили трупешката поне от 5 години. И в Румъния корупцията е бич като у нас, но все пак при тях има резултат. Докато при нас няма нищо, категоричен е защитникът.

Според него интервюто на френския посланик е била последната капка, заради която чашата е преляла. Но тези неща са ежедневие. Този случай, който той така цветно описа се случва непрекъснато. Това не е тайна и не е от днес. По такива дела има куп престъпления и които прокуратурата отхвърля с лека ръка, като казва, че са граждански спорове и т. н. Основните институции не работят, а в конкретният случай-законоприлагащите органи-прокуратурата и МВР. Оттук нататък се стига до там, че всеки може да направи каквото си поиска, допълни той.

Относно оправданията на съдия Румяна Ченалова в сутрешния блок на БиТиВи , адвокат Николай Хаджигенов коментира така: Журналистите нямат правна компетентност, за да задават въпроси, та дори и на „съдия”, какъвто е Ченалова. Те не знаят какво и как да питат. Това е нормално, но за да се проведе такова интервю, то трябва да се подготви от юристи, които да разяснят и да помогнат журналистите, защото материята е специфична. На въпрос, че все пак във ВСС тя е била разпитвана от грамотни юристи, защитникът обясни: Във ВСС нямам колеги и не възнамерявам да имам. Там има двама или трима читави хора и те са само от съдиите. Аз не само вярвам в промяната, но правя всички възможно тя да се случи, защото това е начина. Известно е, че когато няма правосъдие в чистия му вид, реално няма демокрация. Не напразно то един от основните стълбове на демокрацията. Това правителство прави каквото си иска. Единствено независимият съд е този, който го контролира за законосъобразност, не за друго.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4969 |10.12.2014 Съдии от СГС поискаха оставката на председателя Владимира Янева . 8| 8622 |10.12.2014 Адв. М. Екимджиев пред Фрог: Зад Ченалова и ВСС стоят едни и същи хора . 6| 3969 |10.12.2014 Лозан Панов оттегли кандидатурата си за председател на ВКС . 0| 3870 |10.12.2014 ВСС решава как да продължи избора на председател на ВКС след пътния инцидент с Лозан Панов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads