Реклама / Ads
14| 4901 |12.11.2013 НОВИНИ

Хакери атакуваха Столична община

.
Хакери са атакували електронната поща на Столична община в район „Изгрев". От името на общината хакерите са отговаряли на жалби и сигнали на граждани, както са се опитали и да поръчат шпионски софтуер за следене и подслушване под претекст да не изтича ценна информация.
 

Това заяви кметът на района Цветомир Жеков пред бТВ. В информационен сайт в интернет беше качена част от кореспонденцията между общината и фирмата за закупуване на програмата за следене и подслушване.

В началото на октомври кметът на район „Изгрев" случайно разбира, че електронната поща за обратна връзка на общината с гражданите е хакната. От името на район „Изгрев" неизвестни лица отговарят на жалбите и оплакванията на хората в района. В конкретния случай - питане на гражданин за дупки и кърпежи в столичния район. Следва нестандартен отговор от името на общински служител.

„Отговорът беше „Купете си, госпожо, кокили. Проблемът ви няма да бъде решен", обясни районният кмет Цветомир Жеков.

Едва след оплакване по телефона от общината разбират, че са станали жертва на хакерска атака и публикуват съобщение на сайта си. Това обаче е едва началото.

След няколко дни на същия мейл получават съобщение от фирма, която продава програма за следене на компютри и подслушване в офиса. От фирмата молят общината да уточнят детайлите по закупуването на специален софтуеър, който не само ще следи какво пишат служителите на фирмата и кои сайтове посещават, но и подслушва разговорите в офиса. Така от общината разбират, че някой от тяхно име е поръчал софтуеър за над 30 компютъра в кметството и дори е договорил как да бъде направена фактура за покупката.

„Веднага изпратихме мейл на посочения адресат, на който всъщност като поискахме лицето да ни препрати цялата кореспонденция, която е водена от наше име, но и до ден-днешен не сме получили отговор от него", обясни кметът.

Шпионският сайт предлага всякакви видове скрити камери за наблюдение и подслушване. Интересна подробност е, че същият човек, който продава такава техника има и сайт за продажба на феромони за съблазняване, както предлага и курсове по сваляне на жени.

Екип на телевизията се свърза с продавача по телефона, който също от самото начало е надушил, че в поръчката има нещо гнило. „След като ме помолиха да предам цялата кореспонденция , която съм водил с този, който е хакнал пощата им, аз просто не им отговорих повече и тогава вече от двете страни няма никаква активност, защото сега откъде да знам кой е насреща - някой, който познавам, и дали това е така", обясни Димитър Желязков по телефона. Той не посочи цената на поръчания софтуер, но подчерта, че не е продавал нищо на столичната администрация.

Така, под носа на общината и от името на кмета е водена кореспонденция в продължение на няколко дни и са уточнявани подробности по сделката.

„Помислих, че е някаква фирма, която просто има много офиси. Изтичала информация от компютрите, нерегламентирано се копирали данни и не знам си какво. Нали това е стандартно" посочи кметът.

До закупуване така и не се стига, а от общината сменят парола на имейла. Цветомир Жеков е категоричен, че служителите на район „Изгрев" не са следени нито със софтуер нито с камери.

„Никога не е било, аз гарантирам от март месец, откакто съм на поста, никога не е било и няма да допусна такова нещо", увери районният кмет.

Жеков не се съмнява в служителите си. „За мен това е необяснимо, което се случва. Нямам представа кой го прави и защо", казва той.

По-късно кметът намира в интернет и публикуван документ с невярно съдържание. След това получава и заплахи на хакнатия мейл. „Поставят определени условия въпросните лица. Искат различни неща - да бъдат уволнени служители и подобни неща", сподели още Цветомир Жеков.

Пред бТВ от Държавната агенция „Национална сигурност" заявиха, че работят по случая и за издирването на извършителите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5630 |08.10.2013 Протестъри атакуваха Орешарски и Сидеров . 2| 6149 |16.09.2013 Хакери се замогват с откраднати фейсбук профили . 2| 5579 |05.09.2013 Бебе гигант се роди в столична болница . 0| 5727 |03.09.2013 „Софийска вода” АД публикува Договора за концесия със Столична община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads