Реклама / Ads
1| 2310 |12.04.2024 НОВИНИ

Хамас: Съдбата на заложниците, държани в Газа, може да бъде изяснена само по време на прекратяване на огъня

.
Източник: БГНЕС
Съдбата на заложниците, държани в ивицата Газа, може да бъде изяснена само по време на прекратяване на огъня, заяви високопоставен член на палестинското движение Хамас, цитиран от ДПА.
 

Част от преговорите се водят, за да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, "за да има достатъчно време и сигурност за събиране на окончателни и по-точни данни за пленените израелци", коментира в "Телеграм" Басем Наим, член на политическото крило на Хамас.

 

Похитените се намират на различни места в Газа и са в ръцете на различни групировки, се посочва в изявлението на Наим. Някои от тях лежат и "под развалините" заедно с убити палестинци, уточнява той. "Преговаряме да получим тежко оборудване за тази цел", каза още служителят на Хамас.





Наим коментира и публикации в медиите, според които Хамас е отхвърлил неотдавнашното компромисно предложение на САЩ за спиране на огъня, защото не е могъл да освободи 40 заложници в първата фаза на предложената сделка в три етапа. Според съобщенията в медиите първата фаза е предвиждала освобождаването на жени, войници, мъже над 50 години и на мъже под 50 години със сериозни здравословни проблеми. По време на последните преговори обаче Хамас заявил, че не разполага с 40 живи заложници от тези категории. Това генерира притеснения, че значително повече от заложниците може да са мъртви, отколкото се смяташе към момента.

 

Според съобщенията в медиите компромисното предложение на САЩ е било представено от директора на ЦРУ Уилям Бърнс на преговорите в египетската столица Кайро в неделя.





Хамас призовава за постоянно прекратяване на огъня и за изтегляне на израелските войски от оспорваната крайбрежна зона. Израелските власти оставят отворена възможността за продължаване на бойните действия след прекратяване на огъня. Тъй като Израел и Хамас не разговарят директно помежду си, САЩ, Катар и Египет действат като посредници между тях в преговорите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2704 |12.04.2024 Русе празнува Деня на българския всеучилищен химн, написан от Стоян Михайловски . 3| 2405 |12.04.2024 Добавка от 100 лв. за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност, гласува НС . 0| 5170 |12.04.2024 Кметът на София: Тъжно е, че децата учат в детска градина с азбестови панели . 0| 4801 |12.04.2024 Нова услуга: Незабавни плащания през телефона без такса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads