Реклама / Ads
3| 4385 |11.09.2023 НОВИНИ

Хърватският външен министър: Сигурен съм, че скоро България ще бъде приета в Шенген

.
Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман (вляво) и българският премиер акад. Николай Денков (вдясно) Източник: Пресслужба на Министерския съвет
Сигурен съм, че скоро България ще бъде приета в Шенген. Това е в интерес на Европейския съюз. С тези думи министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман изрази подкрепата на Загреб за присъединяването на България към Шенгенското пространство по време на среща с премиера акад. Николай Денков.
 

Министър-председателят отбеляза, че премахването на граничния контрол между България и Гърция и България и Румъния би дало възможност охраната от тези граници да бъде пренасочена към границите със Сърбия и Турция, където мигрантският натиск е най-силен. Акад. Денков подчерта също икономически и екологични предимства на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

 

Тема на разговор между премиера и министър Радман бе и задълбочаването на търговията между двете страни. Хърватският гост би се радвал да види хърватско вино да се продава в българските магазини, както и българско вино на рафтовете в страната си.

 

Подобряването свързаността и инфраструктурата между двете държави също бе обсъдено по време на срещата. Министър-председателят коментира, че искаме да модернизираме жп линиите между България и Хърватия. Според министър Радман би било полезно и откриването на постоянна директна самолетна линия между двете европейски столици.

 

България и Хърватия могат да си сътрудничат и в енергийния сектор. Акад. Денков посочи, че някои от най-големите проекти, свързани с фотоволтаичните системи, са дело на български компании.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4271 |11.09.2023 Германският външен министър: Ще предоставим допълнителни 20 млн. евро хуманитарна помощ на Украйна . 6| 3921 |04.09.2023 Смяната на украинския министър на отбраната е вътрешен и външен знак, смята Йордан Божилов . 2| 4419 |01.09.2023 Вътрешният министър: Предотвратени са над 100 хил. опита за нелегално преминаване на българо-турската граница . 2| 4003 |25.08.2023 Вътрешният министър: В МВР още няма официален отговор от президента за оставката на Петър Тодоров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads