Реклама / Ads
1| 4582 |29.10.2020 НОВИНИ

Хасан Адемов: Бюджет 2021 г. слага край на финансовата стабилност

.
Хасан Адемов
В рубриката “борба с кризата” се прокарват предизборни предложения и мерки, които струват доста скъпо. Почти няма нещо, което да не е предизборно. Новият бюджет слага началото на края на финансовата стабилност.
 

Това заяви пред bTV Хасан Адемов от ДПС, който е и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.


Проектобюджетът за следващата година срещна много критики от редица анализатори. Всички единодушно заявиха, че той е по-скоро предизборен, а управляващите харчат пари като за последно - нещо, което ще остави хазната празна за следващи правителства. От своя страна пък премиерът Борисов защити предложените антикризисни харчове - бъджетът бил направен така, че да могат да го изпълнят, след като спечелят изборите.

 

Адемов посочи, че че политиката по доходите е важна и трябва да е приоритет. В същото време обаче изрази притеснение, че с допълнителните 50 лв. към пенсиите например, без значение в какъв размер са те, се дава лош знак към младите, които в момента трупат осигурителен стаж.

 

“При всички положения ще има някаква промяна в положителна посока. Този ресурс е 1 млрд. 770 млн. повече за пенсии. Само че когато ги насочваме тези разходи към пенсионната система, трябва да сме наясно, че структурата на пенсионния модел не трябва да бъде накърнена, защото това ще засили усещането за несправедливост. В резултат на тази мярка 1 млн. и 12 хил. български пенсионери ще получават един и същи размер на пенсията, независимо от техния осигурителен принос. За да може да бъде реализиран този размер на пенсиите, всеки месец бюджетът трябва да додава, освен техния осигурителен принос, по 90 млн. допълнително, или над 1 млрд. на година. Ние даваме лош знак на тези, които започват сега осигурителния си път. В осигурителната система най-важно е да има баланс между осигурителния принос и осигурителното плащане. Лошият знак към младите хора е, че идва едно правителство, което взема политическо решение и казва – размерът ще бъде еди какъв си“, коментира Адемов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4403 |29.10.2020 Лъчезар Борисов: Лидери сме в ЕС по финансова стабилност, имаме първия рационален бюджет . 4| 4518 |28.10.2020 Въпреки критиките одобриха законопроекта за държавния бюджет на България за 2021 г. . 9| 6735 |28.10.2020 Проф. Дуранкев: Не бях чувал държавен бюджет да е ”антипандемичен” . 6| 4479 |28.10.2020 Клуб ”Просперитет”: Бюджет 2021- опасен завой наляво! Откровено предизборно харчене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads