Реклама / Ads
97| 5812 |05.02.2012 НОВИНИ

Хилъри и Бойко: Ще запазим българската природа!

.
Хилъри Клинтън и Бойко Борисов
За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да демонстрирам силното партьорство и приятелство между България и САЩ, обяви Х. Клинтън, похвали ни и постави акцент върху осигуряване на безопасността на технологиите. Гледаме внимателно и прагматично на всеки проект, каза Борисов.
 

Скъп гост ни е държавният секретар на САЩ, всички добре я познават, обяви на съвместна пресконференция с българския премиер държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Тя се състоя в Гранитната зала на МС след срещата на четири очи между премиера Борисов и Хилъри Клинтън.

Настъпи лека суматоха около превода, но тя беше овладяна бързо.

За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да демонстрирам силното партьорство и приятелство между България и САЩ, обяви Х. Клинтън. САЩ винаги ще бъде с вас, подчерта тя. Клинтън благодари на президента и на външния ни министър. Срещата си с Б. Борисов тя определи като изключително продуктивна.  Тя постави акцент върху красивата българска природа и осигуряване на безопасността на технологията. У нас ще пристигне специален пратеник, специалист по евразийската енергетика.

Клинтън ни похвали за най-ниската безработица и данъчно облагане, това бил прекрасен модел не само за Европа, но и за други страни. Тя аплодира правителството и за интеграцията на ромите.

Взаимоотношенията между нашите две страни са широки и задълбочени, каза тя и повтори, че за нея е огромно удоволствие да е тук. Заедно ще приемем предизвикателствата на 21 век.

Най-важните теми бяха нашето сътрудничество; всички ние осъждаме случващото се в Сирия; обсъдихме и въпросът с шистовия газ, каза премиерът Борисов. Българската екология и природа ще останат в състояние да ги ползват следващите поколения, затова ще се презентират всички иновации в тази област. Засвидетелствахме уважение към войниците ни в Афганистан, добави Борисов и каза, че е осведомил Х. Клинтън за енергийната ни диверсификация.

САЩ имат ангажимент към българската сигурност, увери Х. Клинтън. Българските войски в Афганистан се ползват със заслужена репутация. Ще има общи военни учения между България и САЩ тази година, осведоми тя. Страната ни подкрепя правата на сирийския народ и това подчерта и българският премиер, повтори Клинтън. Трагично е това, което стана в ООН (Русия и Китай блокираха резолюцията за Сирия - б.ред.), коментира тя. Трябва да удвоим усилията си извън ООН с тези съюзници и партньори, които подкрепят правото на сирийския народ, трябва да се отчита важността на това Асад да се махне от властта; ще работим за регионални и международни санкции, за изваждане на бял свят на финансиращите режима страни, обеща тя.

Каквито и да е било вътрешнополитически въпроси не могат да се решават с проливането на човешка кръв, каза Б. Борисов. На въпрос за енергийната диверсификация той каза, че и тук природата и екологията са на първо място в България. Ако съм убеден, че АЕЦ Белене ще е рентабилна и безопасна и няма да бъде затворена след 10 години, когато ще има ново поколение ядрени реактори, още днес бих я подписал. Именно това ни кара да сме толкова внимателни, гледаме прагматично на всеки проект, добави той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5061 |04.02.2012 Службите не пускат Хилъри в метрото . 18| 5553 |29.01.2012 Външно поставя визовия режим пред Хилъри Клинтън . 192| 5892 |11.01.2012 Ив. Костов: Ние ще спасяваме българската икономика! . 40| 7482 |04.01.2012 Бившата на Бойко: Той е чувствителен човек!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads