Реклама / Ads
4| 2465 |22.02.2024 НОВИНИ

Хипотеза: ГЕРБ подкрепя управлението до евроизборите, през септември избираме парламент?

.
Бойко Борисов и Кирил Петков
След като ПП-ДБ постави условие ГЕРБ да се съгласи с меморандум за ефективно управление със срок края на 2024 година, на пръв поглед изглежда, че ГЕРБ не биха се съгласили. На втори поглед обаче виждаме следната хипотеза - ГЕРБ се съгласява под някаква форма управлението да продължи до евроизборите, а след това предизвиква избори.
 

Избори за Европейски парламент ще се проведат между 6 до 9 юни 2024 година. Датата трябва да бъде определена от президена Румен Радев, като крайният срок той да насрочи вота е 60 дни преди изборния ден.






Хипотетично - ако редовно управление има до средата на юни, а след това ГЕРБ реши да го саботира - тоест ако правителството подаде оставка или не издържи вот на недоверие заради действията на ГЕРБ, ще се започне с връчване на проучвателни мандати за съставяне на кабинет. Тази процедура, колкото и да се проточва, обикновено трае най-много около месец. Ако в средата или края на август се наложи настоящето 49-то Народно събрание да бъде разпуснато заради невъзможност да бъде съставено следващо управление, това означава, че избори за народни представители би имало през септември.


Документът, предложен от ПП-ДБ, носи името "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г“. По думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков това е “договор, с основни цели за управлението в следващите девет месеца”. Пълният текст - четете тук.


ПП-ДБ предлагат “ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България”.


Вчера вицепремиерът Мария Габриел, която трябва да стане министър-председател след ротацията, заяви, че няма да подпише т.нар. меморандум. “Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията”, посочи тя.






Въпреки това днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че по меморандума се водят преговори. 


Оттук нататък предстои да разберем дали посочената горе хипотеза ще се случи - ГЕРБ ще измислят вариант, в който остават в управлението с ПП-ДБ до евроизборите - най-малкото би изглеждало добре в предизборната им кампания, а след това ще предизвикат избори през септември.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2566 |22.02.2024 Денков: Нормално е когато се инициира политическо обсъждане да има челен сблъсък на идеи и много емоции /видео/ . 11| 2464 |22.02.2024 Свидетелка искала да купи колата му и затова провела тест драйв във фаталната вечер, твърдят адвокатите на Семерджиев . 1| 9988 |22.02.2024 Пълен списък на унищожените паметници на културата у нас за последните 24 години, ще изиска Манол Пейков . 9| 2466 |22.02.2024 Борисов се запознал с меморандума на ПП, водят се преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads