Реклама / Ads
10| 5084 |13.10.2023 НОВИНИ

Хизбула: Призивите да не се намесваме във войната няма да имат ефект

.
Източник: БГНЕС
Заместник-ръководителят на "Хизбула" Наим Касем заяви, че групировката няма да се повлияе от призивите да остане настрана от продължаващия конфликт между Израел и "Хамас", като заяви, че е "напълно готова" да даде своя принос в боевете.
 

"Задкулисните разговори с нас от страна на великите сили, арабските държави, пратениците на ООН, които директно и индиректно ни казват да не се намесваме, няма да имат никакъв ефект", заяви той пред поддръжници, събрали се в южното предградие на Бейрут за митинг, предаде "Ройтерс".

 

"Хизбула" знае отлично своите задължения. Ние сме подготвени и готови, напълно готови", каза Касем.

 

През изминалата седмица групировката вече многократно влезе в сблъсъци с Израел от другата страна на ливанската граница в най-смъртоносните сблъсъци, откакто през 2006 г. водеха едномесечна война.

 

Трансграничният ракетен огън и обстрел последваха нападението на палестинската фракция "Хамас" срещу израелски градове и ответните бомбардировки на Израел над ивицата Газа.

 

Според източници "Хизбула" е планирала досегашните си ходове да бъдат с ограничен обхват, за да предотврати голямо разпространение в Ливан, като същевременно държи израелските сили в напрежение.

 

"Въпросът, който се задава и който всички очакват, е какво ще направи Хизбула и какъв ще бъде нейният принос", каза Касем. "Ние ще допринесем за конфронтацията в рамките на нашия план... когато дойде време за някакво действие, ще го осъществим."

 

Касем говори на митинг, на който стотици хора се бяха събрали в знак на солидарност с палестинците, развявайки знамената на Палестина и на "Хизбула".

 

Други митинги бяха организирани в палестински лагери, както и в градове в Южен и Източен Ливан, където Хизбула има силно присъствие. Опасявайки се, че някоя отцепническа група може да се опита да пресече границата, ливанската армия разположи части в южната част на страната.

 

Ръководителят на "Хизбула" Саид Хасан Насрала все още не е коментирал събитията. В петък сутринта той се срещна с иранския външен министър Хосейн Амирабдолахиан, за да обсъдят конфликта между Израел и Хамас.

 

В четвъртък Хосеин Амир-Абдолахян, министър на външните работи на Иран, заяви, че съюзниците на Иран в региона ще отговорят на израелските "престъпления" срещу палестинците и че след това Израел ще трябва да понесе последствията.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4156 |13.10.2023 Правителственият самолет тръгна към Тел Авив, за да прибере блокираните в Израел българи . 12| 8423 |13.10.2023 Димитър Манолов, КТ “Подкрепа”: Може да има стачка на енергетиците. Може да нямаме ток в студената зима . 9| 4599 |13.10.2023 Даниел Смилов: Налага се реформа на служебните правителства - при тях парламентарният модел се изкривява в президентска посока . 2| 4375 |13.10.2023 Прокуратурата иска постоянен арест за пернишкия прокурор Бисер Михайлов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads