Реклама / Ads
1| 5947 |06.06.2012 НОВИНИ

Хората за ужаса край Лозенец: Страшно! Хвърчаха шрапнели, железа!

.
Хиляди жители на община Стралджа прекараха безсънна нощ след изживения ужас от взривяването на складовете с боеприпаси край ямболското село Лозенец.
 

Хората не можеха да намерят покой след случилото се, мнозина прекараха нощта далеч от домовете си от страх да не пострадат от случайни шрапнели, съобщи БТВ. Медията издири един от оцелелите работници, който в момента на взрива бил само на 50 метра от епицентъра. Първият взрив заварил Татяна Монева на работното й място - на около 3 километра от епицентъра на преизподнята. Първата й мисъл била да се обади веднага на брат си, който бил на смяна в складовете за боеприпаси. „Първата ми реакция беше - да помисля за брат ми... и му звъннах веднага. И той ми вдигна и вика: „Ужас! Ужас! Ужас!” Успял е да избяга... Голям ужас е било! Нещо много страшно! Каза, че са хвърчали около него железа. И неговият приятел, дето са бягали, е отхвръкнал на 15 метра”, разказва жената.

Антон Иванов прекарва една безсънна нощ, обезумял от радост и ужас, че по чудо е останал невредим. Оръжейникът бил само на 50 метра от епицентъра на първия взрив. „Аз бях в един цех на около 50 метра от взрива, като се случи... Избухна първият взрив - малко по-лек беше, счупиха се стъклата, където работехме... И се усетих, че трябва да бягам! И се обадих на колежката и на колегата там и тръгнах да бягам... След това се появиха втори и трети взрив... И се спасихме по една случайност. Покарй нас минаваха взривоопасните отпадъци”, спомня си Иванов.

За някои от евакуираните жители на Лозенец съдбата не е била особено благосклонна. Един от хората разказва за свой приятел, който изчезнал по време на гърмежите. „Имам един мой приятел. Жена му беше вкъщи. И при първия гръм като беше и се вижда един облак голям! И тя вика: „Илия! Илия”. Мъжът й там работи. И го набрахме по телефона, тя го набра веднага - каза й, че кървял, нещо такова... и в тоя момент се чува вторият трус! Вторият трус тогава гръмна”, споделя Иван от Лозенец.

Взривовете предизвикват масова паника във всички населени места в радиус от 10 километра. „Страшно така гърмеше! Два-три пъти един облак така гори... Животните се събраха на едно място от страх! Всичките накуп са! Даже и ние с колегата отиваме така, чак тук до плевника сме”, разказва и Димо Атанасов, овчар.

Днес продължава издирването на тримата работници, които от вчера са в неизвестност.

Мнозина потърсиха спешна медицинска помощ в селските хоремаци, където продажбата на алкохол не сптря до късни доби. В Драгоданово къщите се залюлели като при силен земетръс.

В стралджанското училище се настаниха евакуираните жители на Лозенец, които дълго напразно очакваха обещаната храна и одеала. До късно през нощта полицейски блокади препречваха достъпа да Лозенец и Горно Александрово. На Петолъчката движението бе замряло.

Пътят София-Бургас е затворен в частта около Петолъчката и се отбива през обходни маршрути, каза по БТВ Димитър Иванов, областен управител на Ямбол и председател на кризисния щаб. По думите му няма информация за пострадали в близките села, но специална група започва обиколка.

Техника и експерти ще влязат в мястото на взривовете - частна фирма за утилизиране на боеприпаси, когато изминат 24 часа след последния взрив. Той е станал около 22,30 часа снощи, поясни Иванов. Той призова жителите на Стралджа да бъдат спокойни, тъй като няма замърсяването на въздуха или водата, вследствие на вчерашните взривове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5727 |05.06.2012 Шестима мъже са ранени при експлозиите във военните складове край "Петолъчката" . 9| 9206 |03.06.2012 Четирима гинат в тежка катастрофа край Сливен . 10| 6065 |01.06.2012 Видима заплаха: До 2030 хората с рак скачат със 75% . 3| 5452 |24.05.2012 ЕП няма да бойкотира Европейското по футбол в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads