Реклама / Ads
1| 3945 |25.04.2018 НОВИНИ

Йълдъръм: Приятелството с Русия не пречи на влизането ни в ЕС

.
Бинали Йълдъръм
Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара няма намерение да преразгледа политиката си по отношение на ЕС, а развитието на връзките с Русия не представлява алтернатива на стремежа към Европа, съобщава Анадолската агенция.
 

Йълдъръм е в Мадрид за участие в дискусия, организирана от Nueva Economia Forum.

 

„Турция е член на НАТО и над 60 години е кандидат за членство в ЕС. Държави, които много по-късно поискаха присъединяване, вече отдавна са част от Евросъюза. В същото време Турция се сблъсква с идеологически проблеми“, посочи той в словото си.

 

Премиерът изрази съжаление заради факта, че някои европейски страни си затварят очите пред действията на членове на престъпните организации, в това число терористите от ПКК и от ФЕТО на Фетхуллах Гюлен.

 

Според него, ЕС постъпва неблагоразумно, като разваля отношенията си с такъв голям съюзник като Турция и това е от значение за бъдещето на самия съюз. Не трябва да се забравя, че действията на радикалните организации заплашват и бъдещето на Европа, предупреди Йълдъръм. Той коментира и ситуацията в Сирия, като подчерта, че не Турция е причина за конфликта там, но именно тя плаща високата цена за него.

 

Премиерът отбеляза, че Средиземно море трябва да стане символ на мира и разцвета, а не да бъде място за гибелта на стотици хора, в това число и деца. Голяма роля за това трябва да изиграят Турция и Испания, каза той пред участниците във форума. На съвместната пресконференция с испанския премиер Мариано Рахой Йълдъръм подложи на критика призива на ПАСЕ от вчера за отмяна на предсрочните избори в Турция.

 

„Би било най-добре в Съвета на Европа да се занимават със собствените си преки функции. Въпросът за провеждането на изборите е право на Турция и вместо призиви за отмяна на вота, ПАСЕ трябва да предотвратява участието на терористи в своите мероприятия“, посочи турският премиер, цитира БГНЕС. Той каза това по повод участието със слово пред ПАСЕ на Салих Муслим, бившия съпредседател на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз. Изказването в ПАСЕ на терориста Салих Муслим, ръцете на когото са окървавени от смъртта на стотици и хиляди невинни хора, няма да допринесе за мира и борбата с тероризма, нито в защитата на европейските ценности, подчерта Йълдъръм.

 

Той отбеляза, че Брюксел следва да преразгледа приоритетите си за развитието на ЕС, за да отстрани натрупалите се проблеми в отношенията с Турция и изрази надежда за промяна във визията на Европа за Анкара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4130 |25.04.2018 Русия все пак ще достави ПВО на Сирия . 0| 4247 |23.04.2018 За Г-7 поведението на Русия е зловредно, но оставиха вратата отворена . 4| 4757 |21.04.2018 Лондон: Покушението срещу Скрипал е от ударна група, ръководена от Русия . 9| 5033 |20.04.2018 Евродепутати призоваха ЕС да бойкотира Световното по футбол в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads