Реклама / Ads
3| 5984 |25.02.2011 НОВИНИ

Янаки Ганчев брани правата на потребителите

.
Предоставяне на лични данни на потребители, с цел събиране на неизплатени сметки по абонаментни договори, по същество е злоупотреба с лични данни на потребителите на мобилни услуги.
 

Това пише в отворено писмо до българските потребители председателят на УС на Асоциацията на потребителите на телекомукационни и интернет услуги /АПТИУ/ Янаки Ганчев.

Писмото е по повод многобройни сигнали, получени в АПТИУ, заради фирми, претендиращи, че са изкупили задължението на конкретния потребител.

При сключване на абонаментния договор, мобилният оператор е длъжен да уведоми потребителя, за лицата, на които ще предостави личните данни с цел събиране на неизплатени сметки по абонаментни договори, обясни Ганчев.

Потребителят трябва писменно да е уведомен от мобилния оператор, затова че вземането е прехвърлено и на кои лица. Фирмата, претендираща, че е изкупила задълженито на конкретния потребител, трябва да предостави такъв договор с мобилния оператор на потребителят, където изрично да фигурират имена„ ЕГН, абонатен номер и номер на абонаментен договор.

Задълженията имат тригодишна давност.

Потребителят трябва да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни, спрямо мобилния оператор заедно с името на фирмата, изискваща задължението, а също така и да подаде жалба до Районна прокуратура, спрямо мобилния оператор, заедно името на фирмата, изискваща задължението,
обясни Ганчев.

Той припомни, че с петиция потребителските организации поискаха създаване на парламентарна анкетна комисия по този проблем.

АПТИУ настоява НС да разследва мобилните оператори за нарушаване на законите на Република България, каза още Ганчев. Питаме има ли съгласувани нелоялни търговски практики между мобилните оператори в ущърб на потребителите; има ли злоупотреба с монополно положение и инвестиционни договори за стотици милиони от страна БТК-Виваком, както и искаме отговор - намаляване на облагаемата данъчна сума в размер на стотици милиони ли са мотивите за въвеждане на новата клиентска платформа на Мобилтел, довела до тотален срив на системите за информираност и тарифиране на потребителите, каза Ганчев.

Настояваме също така да бъдат намерени механизми от НС, за налагане на адекватни санкции от страна на Държавата, в случай че Анкетна комисия на Народното събрание потвърди тези хипотези, заяви той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5629 |24.02.2011 Родопчани надигат глас за правата си . 11| 5737 |16.02.2011 Сръбските власти забраниха на ВМРО да почете Левски . 5| 4763 |13.02.2011 Погазват се правата на българите зад граница . 5| 6745 |08.02.2011 64 млн. лв. са събрани от винетки, глобавят за затъмнени стъкла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads