Реклама / Ads
5| 5044 |27.12.2011 НОВИНИ

С. Игнатов: 7 хиляди студенти учат на кредит

.
Сергей Игнатов
Сутрешният блок на Нова ТВ събра заедно бившият и настоящия просветен министър - Даниел Вълчев и Сергей Игнатов. В ролята на водещ царистът Вълчев се опита да открои постиженията в родното образование през изминалата година.
 

 

Според Сергей Игнатов българското образование върви към модернизация.

Не сме богати на природни ресурси, а на умове и трябва да използваме тази даденост, подчерта настоящия просветен министър.

 

Той отбеляза, че след реформите в образованието и приемането на новия закон се е създала по-голяма автономност и независимост на образователната система. Закриването на висшата атестационна комисия (ВАК) първоначално е забавило хабилитирането на нови професори и докторанти, но през последните месеци това изоставане е било преодоляно.

 

Като особено положителна страна на образователната реформа той отчете стартирането на системата за студентско кредитиране. Към този момент над 7 хиляди български студенти са получили кредити, за да финансират образованието си. За функционирането на системата за следващата година кабинетът е заделил 87 млн. лева в гаранционен фонд.

 

Тази система не е заробваща за младите хора, а трябва да се приема като инвестиция. Ако по време на следването студентка, взела кредит, роди едно дете, част от дълга й се опрощава, а при две деца – отпада цялото задължение, подчерта Игнатов и добави, че задълженията започнали да се изплащат след като студентът завърши образованието, която е положителната практика в европейския свят.

 

В откровен разговор с предшественика си Даниел Вълчев Игнатов призна, че продължава да съчетава и практикува двете си хобита – египтологията и бокса.

 

Египтологията е моята детска мечта. В момента подготвям ново изследване по тази тема с работно заглавия  “Морфология на класически Египет” . Въпреки напрегнатото ежедневие не съм спрял да тренирам бокс, сега играя само през уйкенда, а преди правех по три-четири тренировки седмично.

 

Той припомни, че играта на юмручния бой датира от античността, като Платон даже три пъти е ставал олимпийски шампион в юмручни схватки. Игнатов обяви, че в това си хоби не е сам – запалени боксьори били Палми Ранчев, проф. Владко Панайотов, шефът на сметната палата и други.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5939 |16.12.2011 Студенти излизат на протест срещу таксите . 2| 5641 |28.11.2011 Бизнесът ще обучава студенти с европейски пари . 24| 6567 |18.11.2011 Игнатов: Кой иска да се пенсионира и да става водоноска? . 19| 5126 |10.11.2011 Студенти бойкотират скока на таксите във ВУЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads