Реклама / Ads
0| 4672 |18.03.2011 НОВИНИ

Игнатов праща проверка на фонд „Научни изследвания”

.
Сергей Игнатов Източник: Булфото
Работната група, която е проверила конкурсите за 2008 г. и 2009 г. във фонд "Научни изследвания" е установила нарушения, образователният министър Сергей Игнатов е изпратил доклада й до Агенцията за държавен и финансов контрол. От там ще преценят дали има нарушения във фонда към Министерство на образованието. Това зави самият Игнатов.
 

Според Игнатов, ако агенцията също установи нарушения на конкурсните сесии може да предаде някои от тях на прокуратурата. Докато не се докаже, че има нарушения никой не може да бъде очернян и всякакви твърдения са коридорни клюки на ниво секретарки в кафенето, коментира министърът. Според него където има хора, има и нередности, но трябва да се намерят и доказателства и за това. Материята е трудна и за това все още тече проверката на агенцията за държавен и финансов контрол, която вече е влязла във фонда, за да се запознае с материалите. Игнатов коментира, че изнасянето на данните от доклада на работната група е тежко нарушение и подалия оставка ръководител на фонда проф. Емил Корозов не е трябвало да го прави. Аз съм назначил проверката и това е служебна документация, която никой няма право да изнася, защото по този начин може да се попречи на разследването и където е имало нарушения да бъдат покрити, коментира Игнатов.

Той припомни, че докладът на работната група е бил готов през ноември миналата година. Това, което събуди в мен подозрение за нарушения беше един проект в областта на тракологията за сто и няколко хиляди лева, а на практика на тях им трябва една химикалка или най-много да се купи един компютър за изследването на думите, каза министърът. Той обясни, че в момента се търси управител на фонда, който според него трябва да е човек с обществена тежест и управленски опит.

Корозов сам си подаде оставката, аз не съм го гонил. Той напусна защото влязохме в неразбирателство, аз исках от него да е ръководител, а той - прост администратор, коментира министърът. Той сподели, че между тях е възникнал и малък скандал заради една чужденка, която е подала жалба в Брюксел заради неплатени 65 евро за рецензия. Това е срамно, сподели Игнатов. 36 милиона лева са отпуснатите средства за тази година за изследвания във фонда, но в тях има и стари плащания. Главният секретар на фонда доц. Добромир Маланов призна, че заради административни неуредици има забавяне на плащанията по проектите. Според него обаче, след като бъде назначен нов ръководител средствата ще бъдат платени в рамките на седмица две.

Сергей Игнатов съобщи, че българските индустриалци са готови да вложат средства в образованието, но настояват да поръчват курсовете за учениците и да участват с оценката на професионалните училища и инженерните специалности в университетите. До месец ще организираме кръгла маса по темата, информира той. По думите му средната възраст на хората с професионална квалификация в момента е 55 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4718 |17.03.2011 Бойко праща одеяла на японците . 45| 5332 |14.03.2011 Р. Петков праща Джеймс Уорлик на съд? . 6| 4856 |05.03.2011 Изпращаме самолет за превози в Близкия изток . 28| 5790 |28.02.2011 Политиците готови за данъчна проверка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads