Реклама / Ads
12| 9347 |12.11.2019 НОВИНИ

”Икономист” прогнозира предсрочни избори след покана в чакалнята на еврозоната

.
Източник: БГНЕС
Тази управляваща коалиция в България няма да издържи до следващите избори през май 2021 г. и предстои предсрочен парламентарен вот, най-вероятно след поканата за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната.
 

Още по-голямото интегриране на страната в евроинституциите ще зависи от борбата с корупцията, напредъка в спазване върховенството на закона и провеждането на вътрешни реформи. Но прогресът в тази посока ще бъде бавен.

 

Постепенно ще се подобрява и качеството на администрацията и премахването на ненужните регулации.

 

Това са част от прогнозите на "Икономист интелиджънс юнит" - анализаторското звено на групата "Икономист" за развитието на България до 2024 г., разпространени в края на октомври.

 

Дребнави и личностни конфликти между партиите в правителствената коалиция и особено враждебното отношение на "Обединени патриоти" към ЕС имат потенциал да забавят процеса на иначе продължаващи институционални и структурни реформи в периода 2020-2024 г. Но това напрежение няма да постави под въпрос основни елементи като валутния борд, данъчната политика, развитието на инфраструктурата, финансовия надзор или опитите да се подобри образованието, пише още Икономист".

 

Експертите смятат, че в България няма да въведе еврото до средата на следващото десетилетие. Те предупреждават, че икономиката на България вече изпитва някои проблеми още преди реално да е започнал очакваният период на продължителен бавен растеж в Европа.

 

Според "Икономист интелиджънс юнит" настоящата година ще завърши с доста добър растеж от 3.6% от БВП, но и обясняват, че той се дължи основно на вътрешното частно потребление, подкрепено от вдигането на номиналните заплати и солидните правителствени разходи (ръст от 3.9% за 2019 г.) на фона на намаляващи инвестиции.


Повишаването на заплатите и цените на енергията и горивата в България са посочени сред основните причини за бързото увеличаване на инфлацията - до средно 2.4% за 2017-2018 г. след тригодишна дефлация през 2014-2016 г. Очакването е за инфлация от 2.9% за 2019 г. и задъпжане около това ниво (средно 2.8%) за 2020-2024 г. Причините са добре известни и посочвани и от други анализатори - относително бързото вдигане на заплати всяка година, трудното намиране на служители на вътрешния пазар и растящи цени на суровини на световните пазари.

 

Износът рязко се забави (-2.5% на годишна база) през второто тримесечие, основно заради слаб туристически сезон и затруднения в глобалната търговия. Инвестициите, на които се дължеше растежат през 2018 г., този път са по-малко, включително защото банките имат повишени нива на необслужвани кредити, а компаниите извън финансовия сектор са ограничени от високи нива на задлъжнялост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3746 |31.10.2019 Непрогнозирано стабилизиране подпомага икономическия растеж в еврозоната . 1| 3797 |23.10.2019 Балотажи във Варна и Велико Търново прогнозира ”Маркет Линкс” . 0| 4285 |15.09.2019 В Тунис се произвеждат предсрочни президентски избори . 3| 4537 |22.08.2019 БНБ прогнозира скок на цените на храните и горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads