Реклама / Ads
10| 5967 |15.07.2019 НОВИНИ

Илиян Василев: Няма дълбочина и стратегическо мислене в казуса Фолксваген

.
Илиян Василев
Като човек, който доста години се занимава с привличане и консултиране на инвестиции, не намирам дълбочина в разсъжденията около казуса Фолксваген, които да издават зрялост и стратегически мислене.
 

 Ако искаме, защо, ако имаме резерви защо?

Ако те не искат защо?

 

Очевидно не можем да се съревноваваме с огромни субсидии и държавни помощи за привличане на инвеститори. Защото е държавна помощ. Пък и не трябва. Субсидиите се грешен сигнал. Да, има неща които държавата може и трябва да направи, особено в контекста на компенсирате на "средата" - от меката до твърдата инфраструктура. И това е задължително условие, още повече че ползите не са само за чуждестранната инвестиция, а за всеки друг инвеститор и гражданин - в този смисъл не са държавна помощ.


Но нямаме изобщо представа къде отиваме като страна на фона на технологичните и информационни революции в света, на новата икономика и как там където искаме да видим и позиционираме България като граждани, образование, пазар, компании, икономика, и там някъде да разположим и оценим идеята за завод на Фолксваген в частност и изобщо автомобилостроенето. Какъв анализ на добавената стойност?


Познавам хората, които работеха по привличането на Фолксваген - и ценя техните усилия. Но ще бъде грешка да се вайкаме - за мен по-важното е да разберем защо и какво искаме?


Този разговор не може да стане в официалните медии - твърде повърхностни са, за това е добре да го правим в социалните мрежи. Трайчо каза няколко важни неща. Евгени също.


От работата ми зная едно - не всичко, които блести е злато. Късите предимства се обръщат лесно в дългосрочни щети. Но това че някъде в други страни са имали негативни примери, не означава нищо.


За тези които разсъждават по-дълбоко по темата препоръчвам да се запознаят с резултатите от последната среща на канцлера Меркел с шефовете на германската автомобилна индустрия.


Подобна среща трябваше да има и тук. Но няма време от важни битки - да махнем машинното, да изберем Цацаров 2.0.

 

Илиян Василев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6549 |15.07.2019 ВАС: „Булгартрансгаз“ няма да сключи договор с Русия за Турски поток . 8| 4800 |14.07.2019 Зам.-министър: България няма да плаща нищо за дооборудване на Ф-16 . 6| 4955 |12.07.2019 Ясен Тодоров: Бъдещият главен прокурор няма да е жена . 5| 4325 |12.07.2019 Eмил Радев няма да приемe номинация за главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads