Реклама / Ads
0| 18148 |27.07.2022 НОВИНИ

Илиян Василев: Предизборната коалиция между ПП и ДБ е силен мобилизационен ход. Дано ПП оценят и приемат

.
Илиян Василев Източник: БГНЕС
Най-важната новина от днес е предложението на ДБ към ПП да се явят заедно на изборите /предизборна коалиция/. Това е стратегически важен ход, който се надявам в ПП да оценят и приемат. Защо?
 

Тези избори трябва да бъдат Рубикон, между миналото /ГЕРБ и ДПС/ и бъдещето /прореформистките и антикорупционни сили/. В този смисъл те ще бъдат черно бели, екзистенциални, цивилизационни и т.н. Изборите за голямата истина, а не за подробностите.

 

В тази битка значение има първото място и максимално голямата победа на изборите, максималния брой гласове в Парламента, а не отделните спефицики на партиите. В българската история има един успешен опит - този на ОДС, които спечелиха изборите през 1977 година и успяха да обединят цялото многообразие от различни сили и да управляват 4 години. И с малко повече мъдрост можеха да управляват и повече, ако не беше проекта Сакскобурготски.

 

Формулата ОДС сработи защото приюти под крилото си всякакви антикомунистически сили. В днешния случай "лепилото" са антикорупционни, антимафиотски интереси.

 

Мога да ви изброявам плюсовете на подобна предизборна коалиция на ето още най-важни:

 

1. Ще обере вота, който получава победителя именно защото има най-големи шансове. Този вот е около 5 процента, нарича се суинг вот, на тези които вървят с победителите.

 

2. Ще демобилизира ГЕРБ защото шансът им да спечелят изборите отива в небитието, а от там логиката на избирателите им /по-голяма част гласуват за власт/ да повторят вота си за тях намалява. Защото ГЕРБ и ДПС ще видят власт през крив макарон.

 

3. Аргументът против - че ще загубят част от основния си електорат - твърдите привърженици, макар и да има известна тежест, е повърхностен. Всеки политически ход има ползи и загуби. Но по пътя ще се спечелят повече гласове, отколкото ще се загубят. При всички случаи изобилието от избори изтощи мобилизационния ресурс по отделно на партиите.

 

4. Може да се разпределят и ПП да се върне към народняшкото говорене и центристки позиции, а ДБ да си развие темите в своето поле. Но главното говорене ще бъде мафия/антимафия, корупция/антикорупция.

 

При всички случаи ще бъде силен мобилизационен ход.

 

Не че не може да се явят отделно, но поотделно, ще загубят тези 5 процента допълнителен бустерен вот за формиране на мнозинство, който България в момента ще даде именно, за да се излезе от цикъла нестабилни правителства. А това е ключова аргумент и актив.

 

България е уморена от избори и ще даде бонус на този, който може да се откъсне като печеливша комбинация за изборите.

 

Който разбрал, разбрал.

 

Илиян Василев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 18259 |24.07.2022 Илиян Василев: ИТН никога не са искали да управляват, само да опитомят очакванията за промяна . 0| 27804 |23.07.2022 Илиян Василев: Платено е на ИТН да няма правителство . 0| 3261 |22.07.2022 Радостин Василев: Ако другата седмица няма развитие, отиваме на избори . 0| 5745 |15.07.2022 Илиян Василев: БСП, Гечевци, ГЕРБерасти, ДПСари, още ли треперите за интересите на Газпром?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads