Реклама / Ads
0| 4837 |13.05.2014 НОВИНИ

Илияна Йотова: Битката с бедността трябва да бъде приоритет в следващите 5 години в Европа

.
Няма никакво съмнение в това, че КБ е единствената политическа сила в страната, която прави кампания за Европарламент. Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с гражданите на цяла България. Личната ми програма преминава през най-малките махали и села, и през областни центрове, защото е важно какво мислят българските граждани след 7 години членство в Европейския съюз. Това заяви кандидатът за евродепутат от Коалиция за България в Илияна Йотова пред журналисти
 

„Лъжа е, че те нямат интерес за това какво става в ЕС и не се интересуват от работата на европейските институции. Те просто нямат информация какво точно се решава в Европа и как решенията  влияят на политиката у нас и в това отношение ние, политиците, сме в дълг към хората”, добави тя. По думите й много голямо е любопитството им какво е прието в европейските институции и къде е България след седем години. По нейно мнение някои, обаче,  не са знаели, че всеки приет закон в ЕП, най-късно до две години се синхронизира и става част от българското законодателство. Тя е категорична, че  затова е важно кой прави политиките в ЕП  и кой ще има доминираща позиция – представителите  от Южна Европа или десни партии, които и в този мандат се опитват да прокарат развитието на Европа на две писти.
„Няма да се съгласим с двойните стандарти и по темата за енергийната политика на ЕС”, заяви Йотова. Като най-голямо постижение  на социалистите в този мандат тя посочи  „пробивът” в политиката с младежката заетост. Тя припомни, че преди 3 години от Партията на европейските социалисти /ПЕС/  и лично нейният президент Сергей Станишев  са поставили остро този въпрос на един от съветите на съюза. „Първата реакция  бе изключително бурна,  но ние упорито преследвахме целите си за намаляване на младежката безработица и събрахме подкрепа сред младите“, припомни Йотова. Тя подчерта и ролята на държавата за намирането на работа на всеки младеж, завършил следно или висше образование и тясната връзка с бизнеса за осигуряване на работни места, съобразно интересите на младите, назначаването на всеки регистриран на трудовата борса на индивидуален консултант, които да подготви презентацията на кандидата при търсенето на работно място. Кандидатът за евродепутат припомни, че са отпуснати са евросредства за това – 6 млрд. лева до края на 2016 г. и заяви, че  те не са достатъчни, но това е пътят да бъдат заинтересовани и работодателите, които пък ще бъдат подпомогнати и по европрограми при създаването на нови работни места и изплащане на заплати на младите специалисти.

„Необходима е  национална политика за младежка  заетост, обезпечена и с тези евросредства. Ние искахме да се въведе минимален трудов доход и да няма такава огромна разлика в минималното заплащане в отделните европейски страни. Битката с бедността трябва да бъде приоритет в следващите 5 години в Европа. И ако се води от истински политици-водачи, от хора с хъс, а  не от високо платени чиновници,  толкова по-добре, заяви Йотова

„За съжаление, след управлението на ГЕРБ, България се върна назад и сега трябва да търсим отговорите на много неудобни въпроси и през следващия мандат. През следващите 5 години  трябва да има един силен отбор в ЕП, защото не е лесно да защитаваш интересите на една малка държава. Да има по-малко политиканстване, по-малко предателства  и да не решаваме вътрешните си политически въпроси на европейска сцена”, убедена е Илияна Йотова. По думите й,  колкото повече евродепутати влязат от листата на Коалиция за България, толкова по-силен ще бъде българският отбор в Брюксел. Тя заяви без притеснение, че болшинството от регламентите, които ЕП е приел през изминалия мандат, са били в защита и запазване печалбите на банки, монополи  и корпорации и  всички мерки за изход от кризата „удариха на камък” . „Няма как да приема изказването на председателя на ЕК  г-н Барозу  за ръст от 0.4 % - обидно малко за Европа, една крехка тенденция за растеж”, каза тя и допълни, че социалистите искат друга политика. „За първи път след 10 години социалистите имат шанс за спечелят европейските избори. Може да стане така, че 1-2 мандата да решат на 25 май чие ще бъде болшинството и как ще се развива по-нататък Европа. Ето защо ние ще направим възможното да стигнем до всеки български глас и да убедим  хората колко е важно да се гласува. Защото не е  вярно, че Европа е далеч, след като ние сме в самата Европа. Важното е  какво искаме за тази Европа, за държавата в следващия мандат”, категорична бе тя.


„Остава отворена и темата  Шенген. Наше задължение е  България и Румъния  да излязат от този ъгъл, където само ни  сочат, че не сме готови. Продължавам да твърдя, че по отношение на сигурността на нашите граници, ние имаме доста по-високо изпълнени критерии, отколкото старите държави-членки, които вече са част от Шенген”, заяви Йотова. Категоричното й мнение е, че ЕК трябва да  смени механизма за наблюдение на България, за да „не тръпнем всеки юли дали сме се справили с корупцията и организираната престъпност“. Според нея това е неработещ инструмент на ЕК, който дава само отрицателни резултати. Тя е на мнение, че е необходимо общностно законодателство, задължително за всички  държави в ЕС, за  борба с корупцията и престъпността, защото никоя държава не може да се справи сама.

Другият въпрос, който беше засегнат на срещата е за бежанците. „Люта битка се води с ЕК и в момента и ако остане този колегиум, вероятно ще наложат втори мониторинг на страната ни“, прогнозира Йотова и посочи евентуалните критики: „Не осигуряваме достатъчно условия за живот на бежанците, не даваме достатъчно бързо хуманитарен статут,  изградихме стената на сухопътната граница с Турция“, уточни тя. Според номинираната за евродепутат, това са  три аргумента, които са много лесно оборими, но трябва  цялата воля на страната, защото още един мониторинг ще бъде повече вреден, отколкото полезен за нас.

В защита на националния интерес Илияна Йотова даде пример за подготвения от нея доклад за Черно море, приет въпреки първоначалния скептицизъм. „След приемането му, Черно море става част от голямата европейска политика и част от новия фонд по рибарство и морско дело. Ще бъде създаден нов консултативен орган, който ще се грижи само за българското Черноморие“, съобщи Йотова
На срещата с журналисти присъстваха и народният представител от ПГ на КБ  Деян Дечев, областният лидер на БСП Асен Гагаузов  и кметът на Сливен инж. Кольо Милев.

Според Асен Гагаузов,  много хора са усетили  предимствата и са  кандидатствали по европрограми, но той също обърна внимание, че е нужна по-широка разяснителна кампания за възможностите на проектите и тя да стига до по-широк кръг бенефициенти.
Според кмета на Сливен Кольо Милев, изборите за ЕП са много значими за развитието на всяка община. Той отново постави въпроса защо се акцентира върху развитието на седемте големи общини в България, а Сливен – която е осма  по големина и най-голяма по територия, остава извън обхвата на общините-„витрини”. „Очаквам през новия програмен период осезаемо да почувстваме резултатите от защитените вече проекти, по които усилено работим“, заяви Милев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6489 |13.05.2014 Божидар Димитров:Битката за Украйна е между два кръга олигарски . 0| 5600 |09.05.2014 Йотова: Не трябва да подценяваме ситуацията с бежанците. Има риск от нови бежански вълни . 0| 6179 |06.05.2014 И. Йотова: Програмите за временна заетост и помощи са решение за безработицата . 0| 5652 |05.05.2014 Йотова: Да избираме пред строеж на нов МОЛ и производство на български плодове и зеленчуци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads