Реклама / Ads
8| 4952 |19.11.2011 НОВИНИ

Имали сме български Монти, само не знаем кой е

.
Правителство успява, независимо от политическата цена, да поддържа правилния фискален курс. През 2013 г. също може да се стигне до дефицит в бюджета, макар и минимален, предупреди Вл. Горанов.
 

Осигурителната вноска трябва да е в пъти по-висока, за да постигнем балансиран пенсионен модел, каза по Дарик радио зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Обсъждани били и варианти за по-драстично увеличение на пенсионната възраст от догодина, но засега е постигнато съгласие за ръст с една година от 1 януари 2012 г., каза още той. Имало такъв дебат, че е добре наведнъж да се реши този проблем, за да може в следващите години натискът върху бюджета да бъде по-плавно разпределен. Това, което се възприело, било издърпване на графика спрямо обсъждания през миналата година - от догодина пенсионната възраст да се вдигне с една година, а от 2015 г. да продължи по графика, разписан за 2021 г. Осигурителният стаж ще се увеличава по предварително договорения график от миналата година - т.е. започва да се увеличава с по четири месеца от догодина.

 

В настоящата ситуация т.нар. швейцарско правило за индексация на пенсиите не работело добре. В повечето европейски страни 65 г. била оптималната възраст за пенсиониране на хората при солидарен модел. Ръст на пенсиите трябва да има, съобразен с общия баланс на държавата, каза още Горанов. С парите, които ще бъдат спестени от вдигането на пенсионната възраст от 2012 г., ще се вдигнат най-ниските пенсии.

 

Правителството няма да успее да реализира пълното си намерение за намаляване на данъчната тежест до края на мандата, призна си Горанов, но добави, че правителството няма да вдига данъци.

 

Българският Монти се е появил отдавна: от самото начало на мандата провеждаме политика на стабилни финанси и затова  не ни се налага в средата на един политически цикъл да търсим спасители. Самото правителство успява, независимо от политическата цена, да поддържа правилния фискален курс.

 

През 2013 г. също може да се стигне до дефицит в бюджета, макар и минимален, предупреди Горанов. При намаляващ фискален резерв през януари 2013 г. било съвсем нормално правителството да вземе заем, за да погаси друг, обясни той имайки пред вид облигациите на Милен Велчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6423 |31.10.2011 100 български палатки за пострадалите в Турция . 30| 8560 |28.10.2011 Антибългарски македонски филм разбуни евродепутати . 5| 5346 |22.10.2011 Български ТИР помете 9 в Турция . 86| 5336 |20.10.2011 Българските медици: Бог наказа Кадафи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads