Реклама / Ads
3| 2570 |15.03.2024 НОВИНИ

InformNapalm: Путин води мащабна пропаганда не само чрез държавните си медии, но и чрез полезни идиоти на запад

.
Източник: InfoNapalm
"Режимът на Путин води мащабна пропаганда не само чрез държавните си медии, но и чрез „полезни идиоти“ на запад, фокусирани върху демонизирането на САЩ, ЕС и НАТО, обикновено с крайно десни или леви възгледи", пишат от разследваща общност InformNapalm.
 

InformNapalm, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

"Режимът на Путин води мащабна пропаганда не само чрез държавните си медии, но и чрез „полезни идиоти“ на запад, фокусирани върху демонизирането на САЩ, ЕС и НАТО, обикновено с крайно десни или леви възгледи.

 

На мястото на забранените в Европа Russia Today и Sputnik се появиха нови така наречени „многоезични международни медии“, които разпространяват проруски наративи и дезинформация.






Интерактивната инфографика в материала показва уебсайтове, които имат много общо помежду си: тематика на статиите, които критикуват Запада и Украйна и са лоялни към Русия, взаимно цитиране и препращания между тях. Това аналитично табло е резултат от OSINT проучване, проведено от международната разследваща общност InformNapalm, в сътрудничество с журналисти от Insight News, с цел идентифициране на мрежа за глобална руска дезинформация в Европа.


Струва си специалистите да наблюдават дейността на такива сайтове, а читателите да поставят под съмнение подобно съдържание, защото Русия показа, че води война не само на бойното поле за унищожаване на Украйна, но и информационна война за краха на обединена Европа".

 

 

Защо е важно да знаем за връзките между сайтовете с проруска и антизападна насоченост?


"За да се разбере, че те могат организирано и целенасочено да работят в информационното поле в полза на Русия, която води пълномащабна война срещу Украйна и дезинформационна война срещу Европа, за да повлияят на общественото мнение, да уронват авторитета на власти в страните, да сеят отчаяние и хаос. Вероятна цел на Москва е да привлече в органите на властта радикални сили, с които има топли отношения. Този въпрос е особено актуален няколко месеца преди изборите за Европейски парламент", посочват от организацията в публикация на сайта си.





"Най-активни такива платформи има в Германия и Франция. Най-агресивните и радикални от тях възхваляват Русия и Путин, оправдават руската военна агресия срещу Украйна, призовават за прекратяване на подкрепата за Украйна и разпространяват кремълските фейкове. Също така критикуват Запада и насърчават протестните настроения в Европа, разпространявайки теории на конспирацията, и поддържат антизападни и евроскептични възгледи", се казва още в нея.

 

"Струва си специалистите да наблюдават дейността на такива сайтове, а читателите да поставят под съмнение подобно съдържание, защото усилията, които подпомагат Русия в информационното поле по време на геополитическото противопоставяне, играят в полза на режима на Путин и вредят на самите европейци. В крайна сметка Русия показа, че води война не само на бойното поле за унищожаване на Украйна, но и информационна война за краха на обединена Европа", предупреждават анализаторите.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8155 |15.03.2024 САЩ с предупреждение към Орбан за връзките му с Путин: Иначе ще решим какво да предприемем . 0| 2622 |15.03.2024 От днес спазваме нови правила, ако се разболеем от COVID-19 . 0| 2993 |15.03.2024 Агенцията по заетостта: Равнището на регистрираната безработица в страната през февруари е 5,8% . 19| 3865 |15.03.2024 ООН: Украински военнопленници са изтезавани с месеци - яли кучешка храна и сапун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads