Реклама / Ads
0| 2193 |26.04.2024 НОВИНИ

Инсталация с поглед в миналото и мисли за бъдещето на мястото на бившия мавзолей

.
Източник: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia
Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било“ откриха в Градската градина в София. Това изречение, изписано в кръг без запетаи, представлява инсталацията, изпълнена по програмата на Столичната община „Навън“, и се намира на мястото на бившия мавзолей.
 

Красимир Терзиев е художник и изследовател. Oт 2009 г. е университетски преподавател по дигитални изкуства. В периода 2008-2011 г. е докторант по Културна антропология във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, където работи върху изследване на културните ефекти на новите медии.





„Този проект започва като инициатива на Столичната община преди повече от 3 години, когато са получени 8 проектни предложения за това място. Журито избра проекта на Красимир Терзиев. София има нужда от повече изкуство в градска среда и подобни творби имат ролята не само символно заради мястото, на което се намират, да провокират и да ни карат да се замислим”, заяви заместник-кметът по културата, спорта и образованието Яна Генова, предаде NOVA.

 

Идеята на художника Красимир Терзиев е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието, да помисли за минали събития, с визия за бъдещето.

 

"Идеята на произведението е свързана с мястото, на което е разположено. Изречението е плод на тревога. То може да ни накара да се замислим за бъдещето и миналото", посочи авторът на инсталацията. На въпрос за изпуснатите запетаи, Красимир Терзиев отговори, че това е направено умишлено.

 

По подобие на художествената реч, в която се допуска авторът да се освободи от граматиката и в името на по-музикален израз, и тук са изпуснати запетаите. "Много съвременни поети и писатели използват този принцип", коментира също Терзиев.

 

Творбата е избрана през 2022 г. във второто издание на Програма „Навън“ на Столичната община сред осем други предложения. Проектът е гласуван и от Столичния общински съвет след обществено обсъждане с граждани и представители на културната общност.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 188 |06.05.2024 Прибираме се след празниците. Къде движението е затруднено? . 0| 771 |06.05.2024 От "нужно е " до "хващам самолета и изчезвам". Какво знаем около идеята за задължително военно обучение? . 0| 351 |06.05.2024 Поетът Кирил Кадийски с нова книга - „Изгнаник на земята”: За нравственият стоицизъм и непримиримост към примирението . 4| 568 |06.05.2024 Отец Йордан Божилов: Тъжно е, че две православни държави воюват. Но все пак - Русия е агресор, Украйна се защитава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads